Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Tražimo od Novalića da povuče Prijedlog zakona o PIO-u jer je loš i neustavan

sdp

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine traži od Vlade Federacije BiH, premijera Fadila Novalića i SDA, da sa Dnevnog reda 24. vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH povuku prijedlog Zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) FBiH.
Zakon je neophodno povući iz dva razloga, saopćeno je iz ove stranke, čije saopćenje prenosimo u cjelosti:

Prvi je što je zakon loš i što će dovesti do značajnog smanjenja penzija za gotovo sve buduće penzionere, što je nepravedno i suprotno usvojenoj Strategiji reforme PIO.

Drugi razlog je što je način na koji je sazvana sjednica, na kojem je prijedlog Zakona o PIO uvršten u Dnevni red, neustavan, gotovo na identičan način kao i kada je usvojen Zakon o radu, a što je Ustavni sud FBiH naknadno ocijenio neustavnim.
Potpuno je izvjesno kako istu sudbinu čeka i prijedlog Zakona o PIO, ukoliko parlamentarna većina odluči provesti proceduru do kraja na neustavan način na koji je započela.

Istovremeno, tražimo od Vlade FBiH da u roku od 30 dana predloži izmjene i dopune postojećeg Zakona o PIO, kojim bi se uklonila anomalija koju u sistemu PIO pravi postojeći član 51., a koji omogućava određenim kategorijama zaposlenika nerealno visoke penzije.
Također, kroz izmjene postojećeg zakona moguće je osigurati i povećanje penzija za 10 posto penzionerima koji su penzionisani do 1998. godine i pet posto penzionerima koji su penzionisani do  2007. godine, kako je Vlada predložila u prijedlogu novog Zakona o PIO, a za šta tvrdi kako je osigurala sredstva u prijedlogu Budžeta za 2018. godinu.
Nakon ovoga, potrebno je otvoriti dijalog sa svim zainteresiranim stranama i postići dogovor oko novog Zakona o PIO, koji mora biti u skladu sa odredbama Strategije reforme PIO, koju je usvojio Parlament FBiH.

Ukoliko Vlada FBiH nastavi insistirati na lošem zakonu, a parlamentarna većina na kršenju Poslovnika i Ustava FBiH, SDP BiH će iskoristiti sva demokratska sredstva kako bi se odbranio demokratski poredak.

Podsjećamo, prije svega, predstavnike SDA, kako su, nakon što je Ustavni sud FBiH stavio van snage Zakon o radu, javno govorili o tome kako je ovo lekcija koju svi trebaju naučiti. Ovo je prilika da pokažu kako te izjave nisu bile klasična demagogija, već iskrene tvrdnje o potrebi djelovanja svake vlasti u skladu sa Ustavom i demokratskim standardima.

sdp