Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mladić: Produžen rok za žalbu za tri mjeseca

twitter ratko mladic

Haški sud produžio je za tri mjeseca rok za najavu žalbi na prvostepenu presudu kojom je Ratko Mladić nepravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH, javlja BIRN.

Rok, koji je isticao danas budući da je presuda Mladiću izrečena 22. novembra, Sud je produžio na zahtjev odbrane, koji su podržali i tužioci.

Odbrana je tražila produženje od pet mjeseci, ali je Sud usvojio argument tužilaca, ocijenivši da je 90 dana dovoljno za najavu žalbe.

Prema odluci Suda, najavu žalbe Mladićeva odbrana, a možda i Haško tužilaštvo morat će da podnese do 22. marta iduće godine.

Produženje roka je posljedica velikog obima i složenosti presude, na šta su ukazali i branioci i tužioci.

Mogućnost da će i Tužilaštvo uložiti žalbu na dio presude kojim je Mladić oslobođen optužbe za genocid u šest bosanskih općina, otvorenom je ostavio glavni tužilac Serge Brammertz.

Tribunal je 22. novembra bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), Mladića osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce, javlja BIRN.