Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uništena avionska bomba nađena kod tržnog centra u Bihaću

bomba bihac222
Foto: Bišćani.net

Jutros u 8.32 čula se jaka detonacija iz pravca Grmeča, gdje je na vojnom poligonu trebala biti uništena avio bomba koja je pronađena nedaleko od tržnog centra u Bihaću.

Radi se o njemačkoj bombi iz Drugog svjetskog rata koja je teška 250 kilograma sa 75 kilograma TNT eksploziva vrlo razorne moći.

Sead Vrana, šef Odsjeka za ukljanjanje eksplozivnih sredstava FUCZ, potvrdio je jutros medijima da je bomba uspješno dislocirana iz naseljenog mjesta te da je uništena na poligonu za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Ovo je druga avio bomba koja je u Bihaću pronađena i uništena u proteklih godinu dana.

– Avio bomba, koja je pronađena u blizini tržnog centra Bingo, uspješno je uništena. Cijela akcija je protekla bez problema, zahvaljujemo se medijima na interesovanju a svim građanima Bihaća na strpljenju i odgovornosti jer su u skladu sa svim normama pridržavali se datih uputa koje smo izdali, kazao nam je Fahrudin Solak, direktor FUCZ.

Na pitanje postoji li još sličnih bombi u Bihaću koju imaju u planu uništiti Solak je kazao da trenutno nemaju takvih saznanja ali s obzirom da se radi o području gdje su se izvodila ratna dejstva i bombardovanja nije isključeno da ima.