Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ProCredit Bank BiH: U 2017. fokus na malim i srednjim preduzećima

Foto: H. Đapo

Na novogodišnjem razgovoru sa novinarima u Sarajevu generalni direktor ProCredit banke Edin Hrnjica, i izvršni direktori Amel Agić i Amir Salkanović sumirali su rezultate iz 2017. godine i naglasili kako je fokus kredita bio na malim i srednjim preduzećima koja se bave proizvodnjom i izvozom robe.

“Kroz strane fondove dali smo 70 miliona eura kredita za proizvodne kompanije i izvoznike, a u 2018. planiramo dati još toliko. Ako se uzme u obzir da je prosječan kredit za kompanije u BiH 200 hiljada maraka, vidi se koliko smo preduzeća pomogli,” rekao je generalni direktor ProCredit banke u BiH Edin Hrnjica, te dodao kako se finansiranje radi odgovorno kako se kompanije ne bi prezaduživale, te kako svi zaduženici vraćaju kredite bez problema.

Kreditni portfolio banke porastao je za 21 posto do novembra 2017. godine u odnosu na isti period lani.

Amir Salkanović, izvršni direktor ProCredit banke, istakao je važnost njemačkog kapitala koji je osigurao stabilno poslovanje ProCredit banke u BiH.

“ProCredit Holding jedini je dioničar naše banke i zbog toga imamo punu podršku iz Frankfurta. Fokusirali smo se na investiranje u razvoj mobilnog bankarstva, čime će naši klijenti imati sve veću kontrolu nad svojim finansijama,” kazao je Salkanović.

Izvršni direktor ProCredit banke u BiH Amel Agić osvrnuo se na ulaganja u poboljšanje usluga u 2018. godini čime će se razvijati kreditni portfolio u segmentu malih i srednjih preduzeća.

“Nastavit ćemo ulaganje u obuku i razvoj zaposlenika ProCredit banke u BiH. Rezultat toga je ProCredit Entry program u kom svaki naš zaposlenik ima mogućnost pohađanja kurseva engleskog jezika i naknadnog obrazovanja kroz jednogodišnju bankarsku akademiju i trogodišnju menadžersku akademiju u Furthu u Njemačkoj,” izjavio je Agić.