Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump u novoj sigurnosnoj strategiji Rusiju i Kinu nazvao “rivalskim silama”

Trump na konvenciji

Američki predsjednik Donald Trump prezentovao je svoju novu strategiju državne sigurnosti, pri čemu je Kinu i Rusiju nazvao glavnim prijetnjama američkoj ekonomskoj dominaciji.

U njegovom govoru, koji se temelji na njegovoj platformi “Amerika na prvom mjestu”, Trump je kritikovao “neuspjehe” prethodne vanjske politike, izvještava BBC.

On je kritikovao Pakistan i Sjevernu Koreju, te odnose prethodnih administracija s drugim svjetskim silama.

SAD se suočava s novom erom nadmetanja, rekao je američki predsjednik u Zgradi Ronalda Reagana u Washingtonu.

Rusija i Kina su “rivalske sile”, kazao je, ali SAD mora pokušati izgraditi “odlično partnerstvo s njima”.

Kao primjer ovog novog duha saradnje, Trump je spomenuo telefonski poziv koji je primio od ruskog predsjednika Vladimira Putina u kojem mu se Putin zahvalio na obavještajnim podacima koje je CIA dala Kremlju o navodnom planiranom terorističkom napadu.

Međutim, u samom dokumentu Strategije državne sigurnosti od 68 strana koji je objavljen prije samog govora, korišten je mnogo oštriji jezik, te su u njemu Kina i Rusija nazvane “revizionističkim silama”.

Trump je opisao “četiri stuba” svog novog plana, ali nije spominjao ni ljudska prava ni klimatske promjene, primijetili su njegovi kritičari.

Ova četiri stuba su zaštita domovine, promocija američkog ekonomskog napretka, demonstracija mira kroz snagu i razvijanje američkog utjecaja.

U tom dokumentu se jasno ističe da “Sjedinjene Države više neće ignorisati povrede, prevare i ekonomsku agresiju”.