Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jake snježne padavine zahvatile Sarajevo i veći dio BiH

sarajevo_snijeg1
U Sarajevu je snijeg brzo prekrio saobraćajnice (FOTO Oslobodjenje)

U večernjim satima u većem dijelu Bosne i Hercegovine počeo je padati jak snijeg.

Velike snježne padavine zahvatile su i glavni grad BiH, Sarajevo, koji čini se opet iznenadio zimsku službu KJKP Rad.

Na cestama u glavnom gradu večeras se saobraćaj odvija otežano, uprkos velikom broju vozila Rada koja su odmah izašla na ulice da čiste snijeg sa saobraćajnica.

Saobraćaj se odvija otežano zbog snijega u sjeverozapadnim, centralnim i istočnim predjelima BiH.

Uz maksimalno opreznu vožnju iz BiHAMK-a savjetuju i posjedovanje zimske opreme, koja je zakonski obavezna na putevima u BIH, dok za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuju upotrebu lanaca.

Na ostalim putevima saobraća se po pretežno mokrom kolovozu. Niske temperature doprinose formiranju poledice, posebno u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Odroni zemlje ili kamenja učestali su na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja. Izdvajamo putne pravce: Konjic – Mostar – Doljani, Jablanica – Prozor, Jajce -Banja Luka, Trnovo – Foča i Rogatica – Višegrad.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo – Pale (dionici Ljubogošta – Pale) i dalje je obustavljen saobraćaj u tunelu Kalovita Brda i saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Zbog aktiviranog klizišta na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka na lokalitetu Gornji Šeher, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila. Aktivna su klizišta i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka – Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac – Drinjača, gdje je također izmjenjen režim saobraćaja.

Vremenska za nedjelju

U Bosni i Hercegovini sutra će biti oblačno vrijeme s kišom u Hercegovini i snijegom u Bosni. Tokom poslijepodneva ili u večernjim satima padavine će postepeno slabiti i prestati. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnje temperature od -5 do 1, na jugu od 2 do 6, a dnevne od -3 do 3, na jugu od 3 do 8 stepeni, prenosi Fena. U Sarajevu će biti oblačno vrijeme sa snijegom. Temperatura zraka između -3 i -1 stepen.