Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: Presuda “hrvatskoj šestorki” vrijeđa mnoge žrtve u BiH

BiH

covic
Dragan Čović je kao predsjednik HNS-a pravni zastupnik i ovlašteni potpisnik finansijskih dokumenata ovog nevladinog političkog udruženja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je danas u Sarajevu da presuda šestorici lidera “Herceg-Bosne” nije pravno utemeljena činjenicama i da vrijeđa mnoge žrtve u BiH.

“U BiH je napravljeno mnoštvo zločina. Svaki zločin bez obzira na to da li je napravljen u Grabovici, Mostaru ili Ahmićima je zločin. Svaki zločinac koji ga je izvršio je samo zločinac. Selektivna pravda neće pomoći da riješimo otvorena pitanja kada se radi o našoj skorijoj prošlosti. Morate koristiti iste standarde kada vrednujete 331 logor Armije BiH i hiljade ubijenih civila, a među njima stotine djece i hiljade vojnika, kao i svaki drugi logor širom BiH”, istakao je Čović.

On je rekao novinarima da presuda “Prliću i drugima” neće na bilo koji način doprinijeti da se promijeni odnos prema svakoj drugoj presudi.

“Svaka dosadašnja presuda imala je tri pogleda na nju, pa i ova. Vidjeli ste kako na nju reaguje hrvatski narod, kako bošnjački i kako srpski. Jednako tako desilo se i sa svakom prethodnom presudom”, istakao je Čović.