Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Haški tribunal zvanično potvrdio smrt Slobodana Praljka

Bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak umro je u bolnici u Hagu nakon što je u haškoj sudnici popio otrov pošto mu je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvaničnu informaciju o njegvovoj smrti potvrdio je Nenad Golčevski, glasnogovornik Haškog tribunala.

“Gospodin Praljak je prevezen u obližnju bolnicu kako bi mu se pružila dalja medicinska pomoć i tamo je preminuo. U skladu sa standardnim procedurama, holandske vlasti su pokrenule nezavisnu istragu. Međunarodni sud je izrazio saučešće članovima porodice”, kazao je Golčevski.

Žalbeno vijeće ICTY-ja u srijedu je u Haagu izricalo žalbenu presudu u predmetu Prlić i ostali. Nakon što je žalbeno vijeće potvrdilo Praljkovu prvostepensku kaznu od 20 godina zatvora on je rekao: “Slobodan Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu” i popio sadržaj iz bočice, nakon čega je ročište prekinuto.

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičng suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) potvrdilo je kazne iz prvostepene presude iz 2013. godine Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću kojom su proglašeni krivim za zločine protiv muslimansko-bošnjačkog stanovništva u tzv. Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni (HRHB) i osuđeni na ukupno 111 godina zatvora. Potvrđena je osuđujuća presuda od 25 godina zatvora nekadašnjem predsjedniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i predsjedniku Vlade “Hrvatske Republike Herceg-Bosne” (tzv. HRHB) Jadranku Prliću, te po 20 godina bivšem načelniku odjela obrane zadužen za većinu sastavnica oružanih snaga tzv. HRHB Bruni Stojiću i nekadašnjem zapovjedniku Glavnog stožera HVO Slobodanu Praljku.

Suđenje je počelo 26. aprila 2006, a završne riječi su iznesene od 7. februara do 2. marta 2011.