Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plenković: Nezadovoljni smo i žalimo zbog današnje presude Žalbenog vijeća MKSJ

plenkovic-covic

“Izrazito sam emotivno reagirao, izuzetno nam je žao. To pokazuje toliki stepen uvjerenosti Praljka da je sve što je radio, radio s ciljem da radi dobro za hrvatski narod. Ovaj čin predstavlja njegovu poruku svima da učinimo sve da se presuda, koju on smatra nepravednom, ne učini onakvom kakva je mogla izgledati danas da on to nije napravio”, bio je kometar premijera Hrvatske Andreja Plenkovića na Praljkovo samoubistvo.

Plenković je najavio u današnjem obraćanju kako će Vlada Republike Hrvatske u svjetlu današnje presude Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu razmotriti pravne i političke mehanizme kako bi osporila određene navode iz te presude, javlja Anadolu Agency.

Plenković je, otvarajući konferenciju za novinare u sjedištu Vlade RH u Zagrebu, izrazio saučešće povodom smrti jednog od šestorice bivših čelnika takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne Slobodana Praljka.

Praljak je, nakon što mu je potvrđena prvostepena presuda od 20 godina zatvora, u sudnici Haškog tribunala ispio tečnost za koju je ustvrdio da je otrov, a nedugo nakon toga, kako su javili mediji, preminuo u bolnici u Hagu.

Osim Praljku, prvostepene presude potvrđene su Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću. Pomenuta šestorica time su pravomoćno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Plenković je kazao kako hrvatska Vlada izražava nezadovoljstvo i žaljenje zbog današnje presude Žalbenog vijeća MKSJ.

Podsjetio je na “pomoć, potporu i podršku koju je Hrvatska pružala BiH u vrijeme kad je bila suočena s velikosrpskom agresijom i kad je bila ugrožena njena teritorijalna cjelovitost”.

Plenković je podsjetio i na Vašingtonski sporazum i Splitsku deklaraciju, kao na dokumente kojima je “obnovljena vojna saradnja i omogućena uspostava Federacije BiH”.

Kazao je kako je Hrvatska vojska spriječila jedan od najtežih zločina – genocid u Bihaću i u savezništvu s Armijom BiH i Hrvatskim vijećem obrane oslobodila veliki dio teritorija BiH čime je zaustavljen rat i omogućen Dejtonski mirovni sporazum.

Podsjetio je kako je Hrvatska niz godina pružala utočište izbjeglicama iz BiH neovisno koje nacionalnosti su one bile, da je među prvima priznala nezavisnost BiH.

“Samostalnosti BiH ne bi bilo bez Hrvata koji su svojim potpisom na referendumu zajedno sa Bošnjacima stvorili temelj neovisnosti i samostalnosti BiH”, poručio je Plenković.

Kad je riječ o predmetu u kojem su danas u Haškom sudu izrečene presude, rekao je kako se Hrvatska tri puta nastojala uključiti kao “prijatelj suda” – 2006., 2016. i 2017. godine, ali da je to svaki put odbijeno.

“Ono što je posebno važno za Hrvatsku jeste da je Žalbeno vijeće u srpnju 2016., kad je odbilo ponudu Hrvatske, protumačilo sadržaj prvostupanjske presude iz 2013. na način da Raspravno vijeće nije donijelo nikakve konkretne zaključke o sudjelovanju hrvatskog državnog vrha u udruženom zločinačkom pothvatu i nije ih osudilo za zločine”, rekao je Plenković, dodavši kako je napisano da u nadležnosti tog suda nije utvrđivanje odgovornosti države.

On je upozorio kako se današnjom presudom “pogrešno aludira na ulogu hrvatskog državnog vrha u sukobu”.

Rekao je kako je apsurdno da “niti u jednoj pravomoćnoj presudi MKSJ nije utvrđena odgovornsot tadašnjeg državnog vrha Srbije za učešće u UZP-u”.

Plenković je rekao kako današnjim obraćanjem nastoji poslati poruku opstojnosti i konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH i poruku budućnosti i opstojnosti BiH.

“Te ćemo u svim aktivnostima suradnje voditi računa o tome da i dalje Hrvatska bude najveći zagovornik evropskog puta BiH”, poručio je Plenković.