Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zločinac Slobodan Praljak umro u bolnici

BiH

praljak otrov

Slobodan Praljak umro je danas u Haagu, nakon što je tokom izricanja presude u sudnici popio otrov.

– Bivši načelnik Glavnog štaba HVO-a general Slobodan Praljak umro je u bolnici u Haagu nakon što je u haškoj sudnici popio otrov pošto mu je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine, potvrdio je Hini izvor blizak Praljku.

Podsjetimo, bivši načelnik Glavnog štaba HVO-a general Slobodan Praljak u haškoj je sudnici oko 11,30 sati popio otrov nakon što mu je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine.

Nakon što je žalbeno vijeće potvrdilo Praljkovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora on im je kazao: “General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu” i popio sadržaj iz bočice.

U Haškom tribunalu nastavljeno je izricanje presude pravomoćne presude Žalbenog vijeća Haškog tribunala šestorici Hrvata iz BiH optuženih za ratne zločine.

Izricanje presude nastavljeno je u drugu dvoranu, obzirom da se u kojoj je Praljak popio otrov, provode forenzična istraživanja.