Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostarski logoraši zadovoljni presudama, ali u šoku zbog Starog mosta

BiH

mostar

Pravomoćne presude Haškog suda za Jadranka Prlića (25 godina zatvora), Brunu Stojića (20 godina) i Slobodana Praljka (20 godina) u Udruženju logoraša u Mostaru prihvaćene su s poštovanjem, iako je oslobađajuća presuda za rušenje Starog mosta izazvala šok kao i prekidanje suđenja nakon što je Slobodan Praljak ispio tekućinu za koju tvrdi da je otrov, javlja Anadolu Agency (AA).

Mostarce je oslobađajuća presuda za rušenje Starog mosta razočarala, iako je jednoglasno prihvataju kao odluku Haškog tribunala.

Logoraši su iskazali zadovoljstvo izrečenim presudama za zločine.

No reakciju Slobodana Praljka nakon izrečene presude smatraju njegovom režijom i svi žele da preživi, jer kako poručuju svatko ima pravo na život.

“Pitanje je da li je to otvor. Generalno smatram da je uvijek bio dobar glumac i teatralan pa da je tako i sada”, kazao je Emir Hajdarović, jedan od logoraša koji je proživio torture HVO-a.

U logor je otišao kad je imao 21 godinu i izrečene presude su mu jednim djelom samo satisfakcija, jer ono što je doživio ništa ne može nadoknaditi.

“Ovo je minimalno što smo mi očekivali, ali žrtve nikada ne mogu biti zadovoljne osuđujućim presudama, ma kakve da su, jer njima ništa ne može nadoknaditi ono što su proživjeli”, kazao je Hajdarović.

Sedamdesetogodišnji Ibrahim Badžak je sa suzama u očima kazao kako ga je pogodila oslobađajuća presuda za Stari most u Mostaru.

“Znam šta se desilo, jer sam bio na Heliodromu u logoru i znam šta se desilo. Jedni su bili za rušenje, drugi protiv”, kazao je Badžak za Anadolu Agency (AA).

Kazne koje su potvrđene on je očekivao i u biti je zadovoljan onim što je izrečeno, te naglasio kako to nije presuda za hrvatski narod nego samo pojedince.

“Nije to presuda za hrvatski narod, nego za pojedince. Imam jako puno prijatelja Hrvata i ne želim da to tako iko shvaća. Kad bi vam pričao neke stvari vi biste vidjeli to”, kazao je Badžak za Anadolu Agency (AA).

Praljku želi brz oporavak, da kaznu koju je dobio odsluži, ali vjeruje da je ovo dio njegovog scenarija.

Edin Batlak ističe kako je zadovoljan što se nije moglo utjecati na rad haškog suda i što su kazne iznesene prema prvostepenoj presudi.

“Drago mi je da su potvrđene presude i udruženi međunarodni zločinački pothvat. To je ono što sam i očekivao”, kaže Batlak za Anadolu Agency (AA).

Što se tiče Starog mosta, ističe da je jako iznenađen, ali odluku koju je donio Sud u Hagu će poštovati, u nadi da će i ostale tri presude biti potvrđene u skladu s prvostepenim.