Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić i Crnadak na Samitu 16+1: Planirano potpisivanje sporazuma s NR Kinom

Zvizdic 02-11-17

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić učestvovat će u ponedjeljak 27. novembra 2017. godine na 6. Samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine (16+1) koji će se održati u Budimpešti, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovogodišnji Samit bit će fokusiran na nastavak povezivanja država učesnica, trgovinu i investicije, finansije, ekološku poljoprivredu, ”zelenu“ ekonomiju i inovacije. Tokom Samita očekuje se i potpisivanje brojnih bilateralnih, ekonomskih i trgovinskih, sporazuma država učesnica sa NR Kinom.

Tokom Samita se očekuje i potpisivanje Sporazuma o uzajamnom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša između Bosne i Hercegovine i NR Kine i Sporazuma o poljoprivrednoj saradnji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede NR Kine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

U okviru Samita održat će se i 7. Ekonomsko-trgovinski forum privrednika iz zemalja učesnica.

Na marginama Samita premijera ”16+1“ u utorak Zvizdić će se susresti sa domaćinom Samita premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i premijerom NR Kine Li Keqiangom.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak bit će član delegacije Vijeća ministara BiH i učestvovat će na 6. sastanku šefova vlada zemalja Centralne i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U sklopu sastanka, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak će se sastati sa kineskim kolegom Wang Yiem koji će tom prilikom potpisati Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša.