Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nikšić: Ovo je veliki dan za pravdu

nermin niksic 1
FOTO: I. Kralj

“Ovo je jedan od onih dana za koji će mnogi od nas, i nakon mnogo godina, moći reći gdje su bili i šta su radili u momentu kada je izrečena presuda Ratku Mladiću”, rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDPBiH.

“Puno ljudi će se, bez sumnje, sjećati ovog dana, kao što je, nažalost, i puno onih koji se sjećaju svih strašnih stvari kroz koje je prošla BiH i njeni građani.

Ovo je veliki dan za pravdu, veliki dan za sve žrtve rata i stradanja u Bosni i Hercegovini, a naročito za porodice žrtava genocida u Srebrenici.

Želim vjerovati da će društvo u BiH, zemljama regije, pa i cijelog svijeta, imati snage učiti iz ove presude. Da ćemo, ako ništa drugo, svi početi uvažavati žrtve i boriti se da posljedice zločina, za koje je Mladić osuđen, budu što je moguće više otklonjene.
To je trajna obaveza svih u BiH, našem susjedstvu, ali i cijelom svijetu.

Očekujem i da se mnogi, koji to nisu uradili sada, konačno suoče sa istinom o zlu koje je Mladić prouzrokovao, zajedno sa ideologijom mržnje koju je predstavljao i simbolizirao. Vrijeme je da se politike koje su stajale iza Mladića zauvijek iskorijene i odbace.

Nema pomirenja bez istine i pravde, a bez pomirenja nema istinske sreće za bilo koga u BiH, ali i cijeloj našoj regiji.

Svi mi, koji obavljamo bilo kakve javne dužnosti, dugujemo žrtvama, prije svega, poštovanje i razumijevanje za ono što su prošli, ali im dugujemo i nadu da je moguće stvoriti društvo i državu u kojoj će oni naći mir i snagu da se okrenu budućnosti.
Mi, prije svega, našoj djeci dugujemo budućnost, u kojoj će imati sretan i uspješan život u kojem više niko i nikada neće doživjeti ono za šta je osuđen Ratko Mladić.

Samo ako to uspijemo uraditi, presuda Ratku Mladiću će dobiti svoj puni smisao i pozivam sve političke snage da se posvete ostvarenju tog cilja”, kaže Nikšić.