Zašto nikada nećemo biti mršavi kao naši roditelji u našim godinama?
Centar za istraživanje i liječenje gojaznosti u Americi došao je do jednog, u najmanju ruku, razočaravajućeg otkrića.
Istraživanja su pokazala da su odrasli sedamdesetih godina mogli da bez problema jedu više i ne vežbaju prjeterano, a da se ne goje, dok smo mi danas, ukoliko unosimo identične količine kalorija i fizički smo aktivni koliko su i oni bili, osuđeni na suvišne kilograme.
Istraživanje se baziralo na praćenju načina ishrane 36.400 Amerikanaca između 1971. i 2008. godine, i fizičke aktivnosti 14.419 ljudi između 1988. i 2006. godine.
Otkriveno je da ljudi koji se hrane i vježbaju danas na isti način kao i oni u prošlom milenijumu, bivaju gojazniji za 10 odsto, piše Nacional Geographic.
Ova otkrića dokazuju da je održavanje željene tjelesne težine mnogo više od uspostavljanja ravnoteže između kalorija koje se unesu i onih koje se sagore.
U saopštenju za Atlantic, autori istraživanja iznijeli su i teoriju koja bi mogla da pojasni ovu razliku: stručnjaci smatraju da su glavni krivci zagađivači, antibiotici i pesticidi u različitim vrstama hrane koji utiču na hormonske procese odgovorne za tjelesnu težinu.
Takođe, faktori u domenu načina života igraju važnu ulogu: izlaganje svjetlosti u toku noći, stres, prejedanje u kasne sate.
Zatim su naveli i sve učestalije konzumiranje lijekova poput antidepresiva, koji mogu izazvati gojenje, onda genetika, koja utiče na brzinu metabolizma i stomačnu floru, koja se mijenja zbog povišenog konzumiranja vještačkih zaslađivača i mesa.