Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održana sjednica Apelacionog vijeća u predmetu “Goran Zubac”

goran_zubac1

Apelaciono vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine razmatralo je danas žalbe strana u postupku na prvostepenu presudu od 5. marta, izrečenu Goranu Zupcu, direktoru Državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) za krivično djelo – nesavjestan rad u službi.

Nakon održanog glavnog pretresa, Zubac je u prvostepenom postupku oglašen krivim za (ne)postupanje u vezi nasilnim protestima u Sarajevu 7. februara 2014. godine, kada se oglušio o pozive da angažira SIPA-inu specijalnu jedinicu i zaštiti zgradu Predsjedništva BiH, odnosno odbio pružiti pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH u zaštiti zgrade Predsjedništva u kojoj je smješteno više državnih i federalnih institucija, a na kojima je nastupila imovinska šteta u ukupnom iznosu od 339.522,41 KM.

Kako je izvjestio predsjedavajući Apelacionog vijeća, sudija Tihomir Lukes, na prvostepenu presudu žalbe su izjavili Tužiteljstvo BiH 16. aprila, okrivljeni Zubac 23. aprila i njegov branitelj, advokat Dragiša Jokić 7. maja.

Po njegovim riječima, Tužiteljstvo ovu presudu pobija zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, uz prijedlog da se izrečena sankcija preinači, odnosno da se izrekne kazna u skladu sa zakonom.

Okrivljeni Zubac u žalbi navodi “da je u ovom slučaju došlo do bitnih povreda krivičnog postupka i KZ-a te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”, uz prijedlog da se njegova žalba uvaži i prvostepena presuda ukine, te naredi održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem, ili ukine i preinači, odnosno da ga se oslobodi odgovornosti.

goran_zubac2

Slično stanovište zastupa i advokat Jokić, ustvrdivši da je u prethodnom postupku došlo do bitne povrede KZ-a i nepotpuno i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, te predloživši da se žalba uvaži, presuda preinači i njegov klijent oslobodi odgovornosti, ili da se ukine i održi novo suđenje pred Apelacionim vijećem.

U odgovoru na žalbe strane u postupku (optužba i odbrana) ostale su pri stanovištu da se žalba suprotne strane odbije kao neutemeljena.

Zastupnik optužbe, tužitelj Miroslav D. Marković je u obrazoženju žalbe kazao kako smatra da Sud u konkretnom slučaju nije na odgovarajući način primjenio opća pravila u vezi s izricanjem krivičnopravne sankcije, upozoravajući na institute – intenzitet ugroženosti zaštićenog dobra i ozbiljne posljedice – prouzročenu nemjerljivu štetu.

Podsjetio da su se pripadnici drugih agencija odazvali pozivima za pomoć te da su onda 82 policajca zadobila povrede, uz opasku da nesavjesno postupanje u takvoj situaciji podrazumjeva ekvivalent u određivanju kazne.

Advokat Jokić, međutim, smatra da ovaj slučaj ima pravni i politički aspekt, te navodi da je cijeli slučaj vođen pod nekom vrstom političkog pritiska, odnosno da je taj trend nastavljen i nakon izricanja prvostepene presude, dovođenjem njegovog branjenika u kontekst s drugim krivičnim djelima.

Izrazio je uvjerenje da će Vijeće zanemariti sve ono što se događa van Suda, te da će pažnju usmjeriti na predmet optuženja, prigovarajući u pogledu dokaza i paušalne primjene propisa.

Okrivljeni Zubac kazao je da prihvata braniteljeve navode u cijelosti, te da ostaje pri sadržaju izjavljene pisane žalbe.

Kako je najavio sudija Lukes, pisani otpravak odluke Apelacionog vijeća u ovom predmetu strankama će biti proslijeđen u zakonskom roku.