Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Air Berlin nakon 40 godina prestao s radom

air berlin111

Avion kompanije Air Berlin posljednji put sletio je u berlinsku zračnu luku u petak, a avio kompanija nakon gotovo četiri desetljeća zbog stečaja prestaje s radom.

Let AB 6210 dočekali su bivši zaposlenici i znatiželjni posjetitelji, a vatrogasci su avion tradicionalno pozdravili vodenim topom.

Air Berlin bio je omiljen među Nijemcima zbog svojih letova tokom godišnjeg odmora na otok Mallorcu i među ostalim poznat po čokoladnim srcima koji je davao nakon svakog leta.

Let AB620 s posebnim pozivnim znakom BER4EVR napustio je Muenchen u 20.35 po GMT i spustio se u berlinsku zračnu luku Tegel u 21.45 nakon što je izveo oproštajnu turu nad Berlinom.

Pri polijetanju i slijetanju posada je kroz prozor cockpita istaknula zastavu na kojoj je otisnut logo Air Berlina te preko njega poruka “Reci zbogom”.

Avio kompanija objavila je izjavu u kojoj zahvaljuje “zaposlenicima, partnerima i putnicima koji su tokom mnogo godina dali svoja srca i vjernost”.

“Kompanija sa sjedištem u glavnom gradu i s Berlinom u nazivu i na avionima je u čitavom svijetu bio simpatični predstavnik našeg grada”, rekao je gradonačelnik Berlina Michael Mueller za javni servis RBB.

On je izrazio razočaranost ukidanjem Air Berlina i podsjetio da je grad Berlin bio spreman pomoći kako bi se spasila kompanija koja je više od desetljeća izolirani Zapadni Berlin povezivala s ostatkom svijeta.

“Mi smo se od početka stečajnog postupka zalagali za očuvanje Air Berlina i htjeli smo se i finansijski angažirati. Razočarani smo što to nije uspjelo”, rekao je Mueller.

Kompanija je u avgustu prijavila stečaj nakon što je većinski vlasnik kompanije, kompanija Etihad, odbila daljnje financiranje.

Osamdeset od 130 aviona Air Berlina preuzet će druga njemačka kompanija Lufthansa. Za ostatak se pregovara s kompanijama Easyjet i Condor.

Prema riječima upravitelja stečajnog postupka Franka Kebekusa, najveći dio od 8.000 zaposlenika Air Berlina bi trebao pronaći posao u firmama koje su preuzele avione. Tako se očekuje da će oko 3.000 zaposlenika Air Berlina biti prebačeno u Lufthansinu niskobudžetnu kompaniju Eurowings.