Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uskoro nam stiže “prava zima”: Temperature neće prelaziti ni 10 stepeni

BiH

snijeg proljece (1)

Bosni će danas biti oblačno vrijeme sa kišom. Padavine se očekuju uglavnom u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima, a prijepodne i u zapadnim djelovima.

Očekivana količina padavina u centralnim područjima je između 5 i 15 litara kiše po metru kvadratnom, na zapadu do 10 litara. Na istoku i sjeveroistoku Bosne očekivana količina padavina je od 20 do 40 litara, a lokalno i do 60 litara. Na planinama snijeg, ali se ne prognozira ispod 1.200 metara nadmorske visine.

U Hercegovini će biti pretežno oblačno vrijeme veći dio dana. Kiša se predviđa za sjever Hercegovine, a na planinama snijeg. U većem dijelu Hercegovine od poslijepodnevnih sati očekuje se razvedravanje, osim sjevera.

U cijeloj BiH će biti vjetrovito. Vjetar će biti umjeren i jak, sjevernog smjera. U jugozapadnim i zapadnim područjima Bosne, na sjeveru i istoku Hercegovine mogući su i olujni udari. Prema kraju dana očekuje se slabljenje vjetra u cijeloj BiH. Najviša dnevna temperatura zraka između 6 i 12, a na jugu BiH od 12 do 16 stupnjeva.

U Sarajevu će biti oblačno sa kišom. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 5 i 8 stupnjeva.

Jutros je u BiH bilo oblačno vrijeme sa kišom, na planinama sa susnježicom i snijegom.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 939 milibara, za 3 milibara je niži od normalnog i sporo raste, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Dugoročna prognoza

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH, nešto veće količine padavina očekuju se 23. i 24 oktobra, a uz padavine prognozira se i jak do olujni vjetar koji će dodatno pogorašati vremenske prilike u cijeloj Bosni i Hercegovini.

U periodu od 26. oktobra do 3. novembra u Bosni se prognozira nestabilno vrijeme, ali sa umjerenim količinama padavina, dok će u Hercegovini biti bez padavina sa nešto više sunčanih intervala. Od 4. nobembra ponovno se očekuje ozbiljnija nestabilnost sa većim količinama padavina.

Jutarnje temperature u Bosni od 23. oktobra do 4. novembra očekuju se od jedan do šest, a u Hercegovini od četiri do devet stepeni, dok se dnevni maksumum u Bosni prognozira do 15, a u Hercegovini do 20 stepeni Celzijusovih.

Od 5. novembra do kraja prognoznog perioda 7. novembra očekuje se osjetan pad temperatura. Vrijednosti jutarnjih temperatura u Bosni se prognoziraju od minus tri do dva, a u Hercegovini od tri do osam stepeni, dok dnevne u Bosni neće prelaziti 10, a u Hercegovini 15 stepeni Celzijusovih.