Istraživanja pokazala da slatka hrana uzrokuje depresiju
Iako se od pogleda na komad bogate kremaste čokolande torte obično raznježimo, a neki čak i tvrde da im to može popraviti dan, najnovija istraživanja pokazala su da pretjerana konzumacija slatke hrane može uzrokovati ozbiljne mentalne poremećaje, među koje spada i depresija.
Zapravo, World Health Organization tvrdi da bismo unos slatke hrane trebali ograničiti na pet posto od ukupnog dnevnog unosa kalorija, dok se u državama poput Velike Britanije dnevno unosi dvostruko, a u SAD-u tri puta više od toga.
Jedna osoba u šest ljudi, pak, pati od neke vrste mentalnog poremećaja poput anksioznosti. Može li konzumacija prevelike količine šećera biti tomu uzrok?
Istraživanja iz 2002. ispitala su povezanost depresije i konzumacije šećera u šest država, a rezultati su pokazali da su ispitanici koji su konzumirali više šećera pokazivali znakove depresije. Odonda se pokrenulo još nekoliko istraživanja, od kojih su ona iz 2011. i 2014. potvrdila prijašnje rezultate.
Ali kakve veze imaju šećer i depresija?
Znanstvenici u to još nisu potpuno sigurni, no neki vjeruju da se radi o biološkim promjenama koje mogu biti uzrokovane velikom količinom slatke hrane.
Na primjer, prehrana koja uključuje velike količine šećera i masnoća smanjuje količinu nekih proteina (BDNF), a time priječi rast i razvoj određenih stanica u mozgu, što možda može doprinijeti razvoju depresije.
A tu su i upale koje su često prouzrokovane hranom bogatom šećerima. Upale su prirodna reakcija kojom se tijelo bori protiv mikroorganizama, no ako se oduže, mogu prouzročiti probleme poput općeg umora i nemogućnosti koncentracije.
Tu je također i dopamin. Neke studije navode da je ovisnost o slatkome slična ovisnosti o kokainu, što znači da čim količine dopamina u organizmu padnu, nastupa depresivno raspoloženje i stanje slično apstinencijskoj krizi.
Znanstvenici još uvijek istražuju ovu čudnu povezanost i pred njima je da odgovore na mnoga povezana pitanja, poput onih utječe li šećer na oba spola isto, je li problem u šećerima ili samo u slatkom okusu i slično.
Svi su, ipak, u jedno sigurni, a to je da bismo svakako trebali smanjiti količine šećera koje unosimo u organizam jer se posljedice, ako nigdje drugdje, mogu vidjeti na vagi.