Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela sjednica Parlamenta BiH, poslanici o izmjenama Izbornog i Krivičnog zakona

BiH

parlament-bih7

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će danas na sjednici, koja je počela, nekoliko zakonskih rješenja među kojima su i izmjene Izbornog i Krivičnog zakona, koje se odnose na zabranu kandidiranja osuđenim ratnim zločincima na izborima i zabranu negiranja genocida i drugih zločina.

Izmjene tih zakonskih rješenja predložio je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović, a on je istovremeno i podsjetio da je to prvi put u postdejtonskom periodu da je Ustavnopravna komisija podržala prijedlog izmjena Izbornog zakona tako da zabrani kandidiranje osuđenih ratnih zločinaca te podržala i prijedlog zakona o zabrani negiranja, poricanja i marginaliziranja genocida.

Na dnevnom redu sjednice je i zahtjev poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Borislava Bojića za razmatranje izmjena Zakona o plaćama i naknadama u bh. institucijama po hitnom postupku, te izmjene zakona o ministarstvima i drugim organima uprave koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Predviđeno je i razmatranje dopuna Krivičnog zakona u dijelu koji se odnosi na krivična djela protiv integriteta BiH, odnosno napada na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjeline BiH, sprečavanje borbe protiv neprijatelja BiH uključujući i službu u stranim vojnim formacijama tako da se onemogući zamjena kazne zatvora za novčanu kaznu za ta krivična djela.

Dnevnim redom je predviđeno i razmatranje Godišnjeg izvještaja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, koji k znanju nije primila Ustavnopravna komisija, ali je istovremeno zatražila od Kolegija Predstavničkog doma da se na sjednici Doma osigura prisustvo predsjednika Vijeća, ali sjednici danas ne prisustvuje Milan Tegeltija nego predstavnik VSTV-a.