Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iako nisu dogovorili povećanje penzija za sve, penzioneri u FBiH odustaju od protesta?

mehmedalija-rapa-sgb7
Mehmedalija Rapa

Savez udruženja penzionera FBiH razmatra, na vanrednoj sjednici danas u Sarajevu, stavove koji su ranije usuglašeni s Vladom FBiH, a odnose se na poboljšanje standarda i položaja penzionera.

Predsjednik Izvršnog odbora Saveza Mehmedalija Rapa nije želio davati prognoze o ishodu sjednice. Za novinare je prije početka sjednice pojasnio da je Savez dobio pismene garancije od premijera i resornog ministra da će njihovi zahtjevi biti ugrađeni u tekst novog zakona o PIO, a od parlamenta očekuju da taj zakon bude usvojen već u ovom mjesecu ili eventualno početkom narednog.

– Ako budu suglasni članovi Skupštine, danas bi trebalo da prihvatimo sve ono što je Vlada FBiH s nama dogovorila. Da usvojimo usuglašene stavove na kojima smo radili više od mjesec dana – naglasio je.

Po njegovim riječima, u tom slučaju bili bi odgođeni protesti penzionera (ranije najavljeni za 14. septembar) na duže vrijeme, dok ne bude usvojen zakon o PIO.

– Usvajanje zakona ne smije ići unedogled, mora biti usvojen najkasnije do Nove godine. Ovo što smo dogovorili s Vladom FBiH očekujemo da stupi na snagu odmah nakon usvajanja novog zakona o PIO. Od protesta ćemo odustati ako sve ono što smo dogovorili u Vladi bude uneseno u zakon. Svi naši stavovi koje smo dogovorili s Vladom moraju se naći u tom novom tekstu zakona o PIO – naglasio je.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić također vjeruje da će stavovi usuglašeni s Vladom FBiH biti prihvaćeni na današnjoj sjednici, ističe da je to u korist većine penzionera u FBiH te podsjeća da je te zahtjeve već prihvatio Savez županijskih udruga umirovljenika u FBiH.

U dokumentu koji su potpisali premijer FBiH Fadil Novalić i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača navodi se da je Vlada FBiH opredijeljena da novi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, odmah po preciziranju dogovorenih odredbi s predstavnicima Saveza udruženja penzionera u FBiH i Saveza županijskih udruga umirovljenika u FBiH, razmatra na sjednici Vlade i uputi u dalju parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Predviđeno je da u tekst novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju bude ugrađena odredba kojom bi se za deset posto povećao zakonski iznos penzije za penzionirane do 31.7.1998. godine, kao i odredba kojom bi se za pet posto povećao zakonski iznos penzije za penzionirane od 1.8. 1998. do 31.12.2007. godine.

U tekst novog zakona bila bi ugrađena i odredba koja će onemogućiti da bilo koji korisnik prava ima veći iznos penzije u odnosu na prosječnu plaću ostvarenu u posljednjih pet godina. Predviđena je i odredba da se sve penzije usklađuju svake godine, prema procentu porasta indeksa potrošačkih cijena na godišnjem nivou u Federaciji u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku.