Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska će nastaviti uvoziti proizvode iz BiH

Esref Fakibaba – dedic

Republika Turska će nastaviti uvoziti prozivode iz Bosne i Hercegovine, sve u cilju da bh. građani osjete korist i prosperitet od toga, izjavio je danas u Sarajevu, ministar prehrane, poljoprivrede i stočarstva Turske Ahmet Esref Fakibaba nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Šemsudinom Dedićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Fakibaba je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dedićem istakao da je BiH veoma značajna Turskoj.

“Uvijek smo je smatrali bliskom i bratskom i tako ćemo nastaviti. Mogu sa zadovoljstvom reći da će Republika Turska nastaviti uvoziti proizvode proizvedene u BiH, da će raditi na njihovom razvoju i u budućnosti i sve u cilju da građani BiH osjete to i da se to odrazi na njih i na njihov prosperitet”, rekao je Fakibaba.

Istakao je kako je sa njim u BiH doputovala stručna delegacija koja će sa predstavnicima ministarstva na državnom nivou održati sastanak i razgovarati o unapređenju saradnje.

“Želio bih da najavim našu namjeru i želju da do kraja ove godine održimo poslovni forum u oblasti poljoprivrede i stočarstva. Želimo da se susretnu predstavnici kompanija i firmi i jedne i druge zemlje”, kazao je turski ministar.

Kada je riječ o uvozu prehrambenih proizvoda iz BiH, Fakibaba je naglasio da Turskoj nije vodilja ekonomski profit i zarada, već “pružanje mogućnost građanima BiH da plasmanom roba prosperiraju”.

“Sve kvote koje postoje će biti nastavljene. Izvoz iz vaše zemlje će biti nastavljen, u to nema sumnje. Međutim, kako će biti određene kvote, to ćemo saznati kada jedna i druga stranja sjednu i zajednički o tome odluče”, rekao je Fakibaba.

Istakao je da planira posjetiti i bh. enitet Republiku Srpsku jer, kako je kazao, Turska Bosnu i Hercegovinu smatra cjelovitom zemljom.

“BiH kao cjelovita država nije važna samo za nas, već za cijeli region. Važna je za mir, stabilnost, prosperitet i razvoj cijelog regiona. Mi je takvu smatramo i na takav način se odnosimo prema BiH”, rekao je Fakibaba.

Turski ministar je iskoristio priliku da zahvali na podršci i solidarnosti koju je BiH pružila Turskoj nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u julu prošle godine.

“Iskoristio sam priliku da na sastanku razgovaram o onome što nas je zaboljelo, a to je djelovanje terorističke organizacije FETO. Zahvalio sam na podršci i solidarnosti koju smo, kad nas je to zadesilo, dobili od strane BiH. Vjerujem da će se nastaviti borba protiv terorističke organizacije FETO i u tom smislu želim da zahvalim BiH”, poručio je Fakibaba.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Šemsudin Dedić istakao je da je s turskim ministrom razgovarao o dosadašnjoj saradnji i njenom unapređenju u budućnosti.

“Pored projekata izvoza mesa iz BiH, koje trenutno u FBiH realizira Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica za povratnička područja, očekujemo da izvoz mesa iz cijele BiH nastavi kako bi projekat bio u realizaciji širom BiH. Pored projekata izvoza mesa, projekti izvoza brašna, ulja, bijelog sira i maline, za koje smo danas tražili kvote, takođe će biti razmatrani od strane turskog ministra i njegovih saradnika kako bi i za ove proizvode povećali izvoz iz naše zemlje”, kazao je Dedić.

Dodao je da je njegovo ministarstvo zajedno sa Upravom za šumarstvo Republike Turske trenutno radi na realizaciji projekta nabavke softvera za prikupljanje podataka o šumskim požarima širom BiH.

“Ono što treba poljoprivredi u našoj zemlji, pored projekata podrške za izvoz naših proizvoda, je i prenos znanja i tehnologija. Te stvari ćemo pokušati realizirati, prije svega, da više pažnje posvetimo razvoju konkurentne poljoprivrede, a nje nema ako ne budemo imali razvijene sisteme za navodnjavanje, ne budemo li imali kvalitetniju mehanizaciju i sve projekte koji trebaju omogućiti poljoprivrednom proizvođaču opstanak na tržištvu, pogotovo nakon sve veće konkurencije koju imamo nakon potpisivanja Sporazuma ostabilizaciji i pridruživanju, tj. trgovinskog dijela”, rekao je Dedić.

Prije susreta sa Dedićem, turski ministar obišao je mezarje Kovači, gdje je proučo Fatihu i položio cvijeće na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva R BiH Alije Izetbegovića, a kako je kazao, s domaćinom, ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kocom, prošetao je i starim dijelom grada koji je na njega ostavio lijep utisak.

Planirano je da turski ministar održi sastanak i sa ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Edinom Ramićem, nakon čega će održati sastanke sa predsjedavajućiom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem i zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem.