Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potraga za nastradalim mladićem na Prokoškom jezeru se nastavlja

prokosko-jezero1

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite trenutno provode aktivnosti na potrazi za nesretno nastradalim mladićem na Prokoškom jezeru, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Pored pripadnika Federalne uprave civilne zaštite, istakao je Solak, sa njima su kolege ronioci iz MUP-a Srednjebosanskog kantona, a očekuju i kolege iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona sa njihovim roniocima.

“Nas iz Federalne uprave CZ ima 13, a bit ćemo sa ostalim kolegama. To je pet-šest njih koji će biti s nama. Nadati se da će potraga danas biti uspješna. Riječ je o planinskom, ledničkom jezeru gdje je temperatura vode negdje ispod 12 metara oko tri stepena, izuzetno je hladno, muljevito. Taj se sloj algi diže čim ronilac dođe s perajima i otežava potragu”, rekao je Solak i dodao:

“Pretpostavka je da je mladić negdje u tom mulju dole i vidjet ćemo. Detektovali smo prostor gdje bi otprilike trebalo da ga lociramo, gdje se desila nesreća, odnosno gdje se prevrnuo čamac”.

Nezvanično, radi se o Nihadu Salčinoviću iz Fojnice, koji je u trenucima prije tragedije bio s prijateljima u čamcu, iz kojeg su skakali u jezero.