Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH ne prihvataju uslove Vlade RS-a

zvizdic-4

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon učešća na Samitu o zapadnom Balkanu očekuje da će se pokazati visoki stepen odgovornosti za potpisivanje ugovora o Transportnoj zajednici (TZ) koji omogućava infrastrukturno integriranje BiH unutar regiona i EU i koje su potpisale ostale zemlje zapadnog Balkana.

– Vijeće ministara ne može prihvatiti nijedan uvjet koji djeluje vaninstitucionalno. Zahtjev Vlade RS-a da se rotiraju ministri koji će predstavljati BiH u Transportnoj zajednici ne dolazi u obzir kao ni promjene ugovora koje je Vlada Republike Srpske dostavila – izjavio je Zvizdić dodajući da je dobio dopis od Federalne vlade, koja je također izrazila neslaganje s navedenom rotacijom.

Podsjetio je da se dugo radi na ugovoru o Transportnoj zajednici, koji je dogovoren 2009. godine, a Vijeće ministara potvrdilo 2010. godine kada nije bilo nikakvih uvjeta od entitetskih vlada.

– Ne poznajemo sistem rotacije u međunarodnim odnosima. Nikome u Vijeću ministara ne pada na pamet da djeluje protiv Ustava i vaninstitucionalno – naglasio je Zvizdić.

Osim toga, na pres-konferenciji u Sarajevu izrazio je zadovoljstvo što su Bosni i Hercegovini odobrena grant sredstva od 46 miliona eura za četiri važna infrastrukturna projekta čija realizacija podrazumijeva nastavak izgradnje dionica na autoputu 5-C.

– Dobili smo grant sredstva od 15,9 miliona eura za dionicu autoputa 5-C, na potezu Ponirak-Vraca, odnosno Zenica-Tunel, 11,8 miliona eura za dionicu Zenica-Gračanica, 15,3 miliona eura za dionicu Johovac-Rudanka i 3,1 milion eura iznose grant sredstva za Luku Brčko. To govori o visokoj zrelosti projekata te zahvaljujem svima koji su učestvovali u njihovoj realizaciji – poručio je Zvizdić.

Istakao je da je na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje konstatovan napredak BiH na putu za dobijanje kandidatskog statusa za pridruživanje EU.

– Prošla godina označena je izuzetno važnom u tom procesu, što bi trebalo nastaviti i u 2017. godini s fokusom na realizaciju aktivnosti iz Reformske agende. Potrebno je usvojiti energetsku i strategiju ruralnog razvoja, što će omogućiti pristup novim fondovima – rekao je Zvizdić.