Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Al-Kuwari: Ovo je najopasnija kriza u Zaljevu, ali Katar neće biti pokoren

BiH

katar 13

Bosanskohercegovačko društvo se saosjeća s Državom Katar, koja je nepravedno optužena i trpi nepravednu blokadu, kaže u intervjuu za INS katarski ambasador u našoj zemlji Rashid Mubarak Al-Kuwari.

– Želim da istaknem da su Država Katar i Bosna i Hercegovina povezane odličnim diplomatskim i političkim odnosima, praćenim velikim prijateljstvom. Sastao sam se sa Nj.E. ministrom vanjskih poslova BiH gdinom Igorom Crnatkom, prenio sam mu sliku trenutne krize, i viđenje Države Katar. Od njega sam dobio potporu Bosne i Hercegovine za iznaleženje brzog i potpunog rješenja ove krize, koja je opteretila Srednji istok i cijeli svijet.

Mi čekamo da se Predsjedništvo Bosne i Hercegovine oglasi saopćenjem, svojim stavom o ovoj krizi. Mi u potpunosti razumijemo veze koje Bosnu i Hercegovinu vežu za sve zemlje zahvaćene ovom krizom – kaže ambasador Al-Kuwari za INS.

U veoma otvorenom intervjuu govori o stanju u njegovoj državi koju neki opisuju kao opsadu. Odgovara na pitanja zašto se Katar našao na udaru susjeda, zašto im smeta medijska mreža Al Jezeera, da li stvarno imaju veze s Iranom i terorizmom i da li kriza može eskalirati u rat… Ovo je njegov prvi intervju nakon izbijanja neviđene krize u tom dijelu svijeta.

Svjetski mediji bruje o dešavanjima u Kataru. Kakva je realno situacija u Vašoj?

Odluka o prekidu diplomatskih donosa, te blokade vazdušnog, kopnenog i morskog saobraćaja koji su izveli Saudska Arabija, Ujedinih Arapski Emirati, Bahrejn i Egipat 5. juna, bila je veliko iznenađenje za vladu i narod Države Katar, zato što nije bilo nikakvih nagovještaja prije toga, nego je odluka bila oštra i jednostrana.

Naime, Država Katar je bila izložena jakoj huškaškoj kampanji, zasnovanoj na totalnim lažima, što dokazuje da su pripremljene namjere da se ošteti Država Katar, bez obzira na to što je Država Katar aktivni član u Vijeću za saradnju zaljevskih zemalja (GCC), te podržava njegove povelje i poštuje suverenitet ostalih članica, i ne miješa se u njihova unutrašnja pitanja. Država Katar je uspjela da apsorbira trenutnu krizu, jer ima jaku ekonomiju, koja može da prevlada ekonomsku krizu zbog trgovačkog suficita, koji je iznosio samo u prošlom aprilu 2,7 miljardi dolara.

Također, obim aktive u Katarskom fondu za investicije iznosi 335 milijardi dolara, i posjeduje velike luke koje mogu da služe umjesto kopnenih granica sa Saudijskom Arabijom. Mogu reći, također, da obim trgovine sa zemljama blokade vrlo mali, jer Država Katar uvozi većinu svojih potreba izvan zaljevskog područja. Ova kriza nije uticala na državnu aviokompaniju Qatar Airways, jer može da nadoknadi blokirane destinacije tih zemalja sa novim destinacijama u zemljama s kojom Katar ima odlične odnose.

Također, ova kriza nije uticala na domaće potrošačko tržište, zato što posjedujemo nacionalni program za osiguravanje hrane, koji ima strategiju da osigura 70 posto domaće potrebe za hranom. Ovaj program radi na aktiviranju i razvijanju četiri glavna sektora, to su: poljoprivreda, voda, obnovljiva energija i industrija hrane. Osim toga, ostatak potrebe osiguran je morskim i zračnim transportom, koji osigurava stalni dotok hrane.

Zašto se Katar našao na udaru prvih susjeda? Šta je stvarni grijeh Vaše zemlje i kamo cijela situacija vodi?

Opće je poznato da je Država Katar u zadnjim godinama ostvarila velike napretke, svrstala se u vrh zemalja svijeta u raznim oblastima. Ovaj napredak joj je omogućio da postane posrednik u raznim temama u arapskom svijetu i u svijetu uopće. Karakteristika njene vanjske politike je samostalnost, dijalog i sloboda u rješavanju svih problema. Sve ovo je učinilo da Katar postane neugodan komšija.

Od početka je bilo jasno da ova medijska kampanja i odluka o prekidu diplomatsko-konzularnih odnosa, kao i zatvaranje granica, imaju za cilj da se izvrši pritisak na Državu Katar da se odrekne svojih načela, suverenosti i politike zasnovane na čuvanju svojih interesa.

Također, vanjska politika Katara imala je oličenje elastičnosti, dinamičnosti i mogućnosti pronalaženja balansa sa većinom regionalnih i svjetskih sila, tako da je Država Katar bila otvorena u svim inicijativama, konferencijama i dijalozima, koji su postali instrumenti njene glatke politike. Sve ovo je uticalo da Katar bude izložen optužbama i pritiscima Saudijske Arabije, Ujedinih Arapskih Emirata i Bahrejna, koji su povukli svoje ambasadore 2014. godine.

Jasno je od izbijanja ove krize da vodi borba oko regionalne uloge Katara i njene vanjske politike, a to je otkriveno u pokušaju zemalja blokade da nametnu svoju vanjsku politiku Kataru da radi po njihovim direktivama. To je nemoguće, Katar neće nikad prihvatiti starateljstvo nad sobom kako bi se odrekao svoje samostalne politike u okolnostima prijetnje i nametanja blokade koje su oprečne međunarodnim konvencijama i zakonima.

Bilo kakav izlaz iz ove krize mora da bude u duhu dijaloga ravnopravnih strana o svim pitanjima a ne jezikom prijetnje i traženja ustupaka.

Zašto je, recimo, smetnja jedna televizijska mreža poput Al Jezeere?

Država Katar je otvorila revolucionaran medijski pravac kroz formiranje medijske kuće Al Jazeera kojom je otvorila vrata dijalogu i obradi tema koja su bila tabu u sferi zatvorene arapske politike.

Ovaj kanal je ugostio intelektualne i medijske ličnosti, aktiviste raznih političkih, liberalnih, nacionalnih, lijevčarskih i islamskih struja. Dotakla se osjetljivih tema u arapskom svijetu. Na početku revolucije Arapskog proljeća, neke arapske zemlje pokušavale su da prebace odgovornost na Katar i njegove medije, tako da jedan od ciljeva sadašnje blokade jeste zatvaranje kritičkih glasova, a dokaz tome je traženje da se zatvori Al Jazeera. Cilj je uništenje jedne platforme za dijalog i razmjene ideja u regionu koji je poznat po neprisustvu demokracije i jednoumnom mišljenju, a time naša država plaća cijenu podržavanja Arapskog proljeća.

Katar je vrlo jasno poručio da ne prihvata iznesene zahtjeve iz susjedstva. No, šta i kako dalje?

Mi, kao i ostatak svijeta, još ne znamo pravi razlog te blokade. Ima više izgovora koji plasiraju u medijima, ali ovi izgovori su oprečni i kontradiktorni. Čas povezuju razloge sa terorizmom, čas ih povezuju s nacionalnom sigurnošću. A kad pregledamo spisak zahtjeva, onda uočimo traženje zatvaranja nekog elektronskog sajta ili medijske stranice. Traže od nas da prekinemo vojnu saradnju sa Turskom… Tako da je nama jasno da ova blokada nije „zrelo ponašanje“, nego stanje nepromišljenosti i ima za cilj da pokori Državu Katar.

Država Katar je odbila sve zahtjeve, jer ovi zahtjevi krše međunarodni zakon, nameću starateljstvo nad nama i miješanje u našu unutrašnju i vanjsku politiku. Država Katar teži da se ovaj problem riješi konstruktivnim dijalogom, i učinit će sve da se stvari normaliziraju pri tom da sačuva svoju samostalnost i neprihvatanjem bilo kakvog starateljstva.

Je li Katar, na neki način, žrtva igre dominacije Saudijske Arabije i Irana? Neki analitičari ne isključuju ni mogućnost sukoba dvije zemlje. Vaš komentar i pogled Katara na ovakve opasnosti?

Kao što sam spomenuo maloprije, zahtjevi zemalja blokade dokazuju da se te zemlje ne ponašaju zrelo i dokazuju nepromišljenost, oprečnost i kontradiktornost. Jer, jadan od zahtjeva je bio da smanjimo obim odnosa s Iranom.

Ekonomske statistike između Irana i zemalja Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja (GCC) pokazuju da Ujedinjeni Arapski Emirati, a koji od nas traže da smanjimo obim odnosa sa Iranom, zauzimaju prvo mjesto u toj ekonomskoj razmjeni s 22 miljarde dolara u 2015.god!? Na trećem mjestu dolazi Saudijska

Arabija s 333 milona dolara! Dok se Katar nalazi na predzadnjem mjestu sa obimom razmjene od svega 108 miliona dolara. To dokazuje da je cilj blokade da nas ušutkaju i uspostave starateljstvo nad nama, što mi u potpunosti odbijamo. Naše vodstvo će uvijek biti demokratsko i samostalno, ono koje se bori protiv terorizma i radi na stvaranju socijalne pravde.

Ova blokada je propala diplomatski i moralno, jer je uz nas stalo dosta zemalja, između ostalih Sjedinjene Američke Države, Velika Britanja, Njemačka i dosta utjecajnih zemalja. Države blokade će pokušati iznaći nove metode za eskalaciju i prijetnje koje su protivne međunarodnim zakonima i osnovi međunarodnih odnosa.

Da li je nekome cilj izbijanje plamena rata i sukoba na Arapskom poluotoku i kome to može biti interes?

Ne mislim da će se stvari komplicirati toliko da dođe do paljenja fitilja rata između braće, jer zaljevske zemlje su povezane porodičnim odnosima i smatram da će na kraju prevladati razum, te da će se doći do rješenja ove krize koju smatram najvećom i najopasnijom do sada.