Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće muftija: Primjetan trend iseljavanja u BiH i regionu

BiH

Vijece_muftija

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je na sjednici razmatralo inicijativu za donošenje fetve o stradanju Bošnjaka u Prijedoru i okolici.

Zaključeno je da su razmjere zločina u tom dijelu BiH tolike da je neophodno uraditi više kako bi se sjećanje na žrtve sačuvalo, te je formirana komisija Vijeća muftija koja treba sačiniti izvještaj s preporukama.

Na sjednici, kojom je predsjedavao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, razmatrane su i informacije muftija o ramazanskim aktivnostima na području njihovih muftiluka, te konstatirano kako je ramazan u svim muftijstvima u BiH, regionu i dijaspori protekao u duhovnom ozračju i bez bilo kakvih sigurnosnih ili drugih incidenata.

Istaknuto je da je znatno veći broj mladih učestvovalo u ramazanskim obredima ali i drugim aktivnostima Islamske zajednice.

Također je primjetan trend iseljavanja i to ne samo u BiH nego i u mešihatima u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, stoga je reis Kavazović zatražio od muftija da pripreme detaljne izvještaje o tom problemu kako bi se stekao još bolji uvid u fenomen migracija unutar članova zajednice i kako bi se prema tim trendovima mogle razvijati i odgovarajuće politike IZ u BiH.

Muftije su također razmatrale i pitanje šerijatsko-pravnog tretmana učenja rukje i pisanja zapisa o kojem će se raspravljati na nekoj od budućih sjednica, a razgovarano je i o pitanju šerijatsko-pravnog tretmana rješavanja stambenog pitanja kamatnim kreditima i statusa genetski modificiranih organizama.

Zaključeno je da se za oba ta pitanja izradi nacrt fetve koji će biti razmatran na nekoj od narednih sjednica.

Na sjednici je razmatrano više prijedloga Vakufske direkcije o novim uvakufljenjima i transformaciji vakufske imovine, te tekuća pitanja, javlja MINA.