Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Susret Zvizdića i Zaeva: Makedonija i BiH imaju zajedničke ciljeve, EU i NATO

Zvizdic-Zaev 06-07-17 003

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i Zoran Zaev, novi predsjednik Vlade Makedonije sastali su se danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvizdić i Zaev razgovarali su o bilateralnim odnosima i jačanju saradnje dviju zemalja na euroatlantskom putu, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je rekao da su BiH i Makedonija dvije prijateljske zemlje koje povezuje zajednička historija i kultura. Istaknuo je da obje države njeguju multietničnost i dijele zajedničke vanjskopolitičke ciljeve, a to su Evropska unija i NATO integracije.

Dodao je da je politička saradnja dviju zemalja odlična, čemu svjedoči i nedavno potpisani Sporazum o saradnji Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije u procesu pristupanja EU, ali da bi trebalo uložiti dodatni napor na intenziviranju ekonomske saradnje na obostranu korist građana obiju zemalja.

Zvizdić je informirao premijera Zaeva o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, s posebnim osvrtom na ostvareni napredak BiH na evropskom putu i izazovima koji se nalaze pred njegovom zemljom u daljnjem integracijskom procesu.

Tokom susreta, dogovorena je službena posjeta delegacije Vlade Republike Makedonije našoj zemlji krajem jula 2017. godine.