Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Biolozi: Orke napadaju bijele psine

orka

Na morskim obalama Južnoafričke Republike pronađene su četiri lešine velikih bijelih psina s hirurški precizno uklonjenom jetrom. Nekim psinama nedostajalo je i srce, prenose mediji.

Morski biolozi su najprije bili zatečeni tim pronalascima, no uskoro su počeli razrađivati ideje da bi konačno uperili prst u mogućeg krivca – Orke.

Kitovi ubice ili orke napadaju delfine, tuljane, pingvine pa čak i druge kitove. Plivaju 30 km/h, a smatra ih se vrlo inteligentnim životinjama o kojima se ipak dosta toga ne zna.

Obdukciju lešina je proveo tim za zaštitu prirode Dyer Island, pod voditeljskom palicom biologinje Alison Towner. Otkriveno je kako je riječ o truplu mužjaka zadnje velike bijele psine koja je pronađena krajem juna u donekle još svježem stanju raspadanja.

Nedostajali su jetra, ali i želudac i testisi, a prije smrti se smatra da je obilno iskrvario. Leš ima 4,1 metra duljine, a ono što je zapravo potvrdilo orke kao vjerovatne počinitelje je činjenica da su isti uočeni da aktivno “patroliraju” mjestom zločina. Najveća pronađena osakaćena psina je imala 5 metara dužine.

– Vjerujemo da im orke zaista mogu biti prijetnja, a očigledno je kako su zbog njih brojne psine pobjegle iz blizine, čemu su nam svjedočili ronioci u kavezima – objasnila je biologinja.