Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direktor Al Jazeera English: Nastavit ćemo svoju misiju objektivnog novinarstva

Giles Trendle

Jedan od čelnika televizijske mreže Al Jazeera Giles Trendle poručio je kako će ta medijska kuća odlučno nastaviti sa radom, hrabrim i uvjerljivim novinarstvom kakvo je i do sada gajila, javlja Anadolu Agency (AA).

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Egipat i Jemen su 5. juna obustavili odnose i blokirali granice susjednog Katara kojeg optužuju za navodnu podršku terorizmu. Vlasti Katara negiraju optužbe i ocjenjuju ih neutemeljenim tvrdnjama koje su samo izgovor za blokadu Katara, a u subotu su saopćili da su zaprimili listu zahtjeva koja je pred njih stavljena da bi se blokada okončala.

Prema medijskim izvještajima, jedan od ukupno 13 zahtjeva je i zatvaranje televizijske mreže Al Jazeera čije sjedište je u Dohi. Direktor kanala Al Jazeera English Giles Trendle je u intervjuu za AA istakao kako je ta medijska kuća predana svojoj uredničkog misiji i odlučna da nastavi objektivno i iskreno izvještavati iz cijelog svijeta.

Na upit novinara AA da komentira činjenicu da se Al Jazeera nalazi pod velikim pritiscima od 2011. godine i da su njeni novinari hapšeni, ranjavani i portali blokirani, a da u isto vrijeme neometano rade televizije poput Al-Arabiya ili Sky News Arabiya, Trendle je kazao kako se Al Jazeera sa pritiscima suočavala i mnogo ranije, a da je razlog za to strah nekih režima u regiji od medijske kuće koja je postala glas naroda tokom takozvanog Arapskog proljeća kada su nove generacije na ulicama pokazale svoje nade i snove.

“Al Jazeera je tokom te 2011. godine objektivno izvještavala samo o onom što se dešavalo na ulicama, a nije nikoga ni na šta poticala i tu je ključna razlika između istine i tvrdnji određenih krugova da naša kuća potiče ljude na neposluh vlastima. Događaji ili revolucije ili pobune su bili spontani događaji i mi smo pokrivali te događaje. Nismo ih vodili, niti inicirali“, kazao je Trendle.

Naglasivši kako je urednička politika Al Jazeere da izvještava objektivno, tačno i sveobuhvatno, Trendle je kazao kako su mnogi optuživali tu medijsku kuću da podržava ISIS, Al Qaedu, Hezbollah, Hamas, Muslimansko bratstvo, Izrael, Ameriku i ko zna koga još.

“Morao bih biti mađioničar da sve te strane podržavam u isto vrijeme. Mogu samo reći da su svi naši sadržaji dostupni na internetu i da ih svako može pogledati ili gledati našu televiziju i sam prosuditi. Eto, neka bilo ko pokuša naći u našim izvještajima ili programima da podržavamo bilo koga. Te optužbe su crvene haringe, a ne i utemeljene kritike“, kazao je Trundle.

U zemljama koje su blokirale Katar uredi Al Jazeere su zatvoreni ili je novinarima rečeno da odu. Na upit novinara da li je to jednostavno rekcija tih zemalja na regionalnu politiku Katara ili pokušaj ušutkivanja Al Jazeere, Trundle je kazao da se ta televizijska mreža u arapskim zemljama i ranije suočavala sa zatvaranjem njenih ureda, ali da je ovo posve novo iskustvo i za tu medijsku kuću.

“Naš ured u Saudijskoj Arabiji je zatvoren, zatvoren nam je i ured u Jordanu, naš signal je blokiran, kao i portali… To su drakonske, veoma oštre mjere, kako je kazao George Orwell. To su teške i autokratske mjere“, kazao je Trundle.

Ističući kako je zahtjev za zatvaranje Al Jazeere pokušaj gušenja medija i slobode govora, Trundle je kazao kako oštro osuđuje oštre mjere prema toj kući koje su neopravdane.

“Pozivamo sve vlade da poštuju zakon o slobodnom novinarstvu i da dozvole novinarima da rade svoj posao. Mi smo predani nastaviti svoju misiju… Krizu bih prepustio političarima da rješavaju, a što se Al Jazeere tiče, mi idemo dalje jer smo uvjereni da niko nema pravo ugrožavati slobode govora i mišljenja. Niti jedna država nema pravo naređivati drugoj da zatvori neki medij. To bi bilo kao da sada Njemačka traži od Velike Britanije da zatvori BBC ili da Evropska unija traži od Turske zatvaranje Anadolu Agency“, kazao je Trundle.

Trundle je kazao kako je Zaljev osjetljiv region i kako je aktuelna kriza osjetljiva, te da zahtijeva mnogo razumijevanja i mudrosti da bi se problemi riješili. Pozitivnim primjerom naveo je stavove Turske, a negativnim stavove SAD-a čiji predsjednik i šef diplomacije su davali oprečne izjave o zaljevskoj krizi.

On je dodao da se od Katara ne traži samo zatvaranje Al Jazeere, već i drugih medija, poput portala Arabi al-Jadeed, Arabi 21, Rassd i Middle East Eye.

“Slobodni mediji su stub pluralističkog i demokratskog društva, to je stub zdrave zajednice. Mi ćemo nastaviti svoju novinarsku misiju objektivnog izvještavanja i postavljat ćemo teška pitanja centrima moći. Ne možemo odustati od toga samo zato što to neka vlada želi“, zaključio je Trundle.