Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđena optužnica protiv Bogdana Stevanovića za zločin protiv čovječnosti

BiH

sud_bih

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 14. juna optužnicu Tužilaštva BiH, koja optuženog Bogdana Stevanovića tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti, saopćeno je danas iz Suda.

U optužnici se navodi da je optuženi, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada, učestvovao u progonu na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi, koje je univerzalno prihvaćeno kao nedopustivo po međunarodnom pravu.

Tačke 1. i 3. optužnice terete ga za pomaganje u zatvaranju suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava i pomaganje u deportaciji ili prisilnom preseljenju stanovništva.

Tačka 2. optužnice tereti ga za pomaganje u zatvaranju suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava i pomaganje u ubistvima, pokušaju ubistva i prisilnom nestanku osoba. Tačka 4. optužnice tereti ga za zatvaranje suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, te učestvovanje kao saizvršioca u prisilnom nestanku osoba, saopćeno je iz Suda BiH.