Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nagrada za “Bosansku kraljicu” na festivalu monodrame MonoAKT

IMG_8677

Na 9. Međunarodnom festivalu monodrame ‘’MonoAKT’’ 2017. Peć (15.-21. Juna 2017.) izvedena je predstava ‘’Bosanska kraljica’’ autorice Marice Petrović u režiji Vlade Keroševića.

Predstava je nastala u produkciji Teatra kabare Tuzla, Matice hrvatske Tuzla i ADU Tuzla. Glavni pokrovitelj ovog gostovanja bio je Grad Tuzla.

Žiri u sastavu Ahmet Jakupi (Makedonija), Anisa Ismajli (Kosovo), Odise Plaku (Albanija) je donio odluku da se nagrada za najbolju glumicu na Festivalu dodijeli Ivani Milosavljević za ulogu Katarine Kotromanić Kosače.

Pored ove nagrade dodijeljene su još: za najbolju monodramu “Bobočka” u kojoj glavnu ulogu ostvaruje Ecija Ojdanić, Hrvatska i Mateusz Novaku, Poljska za najboljeg glumca na Festivalu. Dodijeljena su i dva specijalna priznanja glumicama Tjasa Ferme, SAD i Julia Filippo, Italija.

Predstava će se početkom jula izvesti i u okviru 7. Festivala amaterske kulture Postojna 2017. (7. FAK), Slovenija ali i 26. jula na Međunarodnom studentskom festivalu Kestenburg, Banja Luka, i planirana su i druga gostovanja.

Teatar kabare Tuzla iza sebe ima odličnu pozorišnu sezonu koja je započeta ‘’Festivalom premijera’’, obogaćena reprizama predstava, dječjim predstavama, književnim večerima, gostovanjima, suradnji s drugim Udruženjima, institucijama i medijima, obilježeno je i 15 godina rada i TKT Festa, do nagrada i priznanja ostvarenim u proteklom periodu predstavama na repertoaru.