Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđena optužnica protiv Anđelka Pušonje zbog ubistva djeteta

BiH

tuziteljstvo bih

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu je nakon provedene istrage, 24. maja, podiglo optužnicu protiv Anđelka Pušonje (1941.) iz mjesta Džimije, za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnicu je jučer potvrdio Okružni sud u Istočnom Sarajevu.

Anđelko Pušonja se tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, i oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i Vojske Republike Srpske (VRS), u svojstvu pripadnika VRS-a, postupao suprotno pravilima medunarodnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

Osumnjičeni je, kako je saopćeno iz Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, svjesno i voljno lišio života jedno dijete i teško ranio jednu civilnu osobu.

Sumnjiči se da je, 15.augusta 1992. godine, u ranim jutarnjim satima, u mjestu Bogaz, općina Han-Pijesak, naoružan automatskim vatrenim oružjem, došao do kuće porodice P., provalio ulazna vrata kuće i odmah počeo da ispaljuje projektile iz automatskog vatrenog oružja, te dok su P.Z. i P.S. sa svojom dvoipogodišnjom kćerkom P. I. u naručju pokušale da pobjegnu iz kuće kroz prozor, pogodio u grudi dvoipogodišnje dijete P. I., koje je od povrede preminulo.

P.Z. je nanio tjelesne povrede sa tri projektila u područu lijevog ramena, trbuha i lijeve natkoljenice.