Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oproštaj od fudbalske legende Todora Toze Veselinovića

Todor Toza Veselinovic komemoracija

Todor Toza Veselinović bio je veliki fudbaler, veliki trener, ali i veliki čovek, rečeno je na današnjem komemorativnom skupu u Novom Sadu koji su povodom njegove smrti organizovali veterani Fudbalskog kluba “Vojvodina” u kom je ponikao i stekao svoju fudbalsku i trenersku afirmaciju, javlja Anadolu Agency.

“Toza Veselinović je jedan od najsjajnijih izdanaka Fudbalskog kluba ‘Vojvodina’ u istoriji, koja traje više od 100 godina”, rekao je član Skupštine FK “Vojvodina” Dušan Vlaović.

Njegov vršnjak i nekadašnji lekar FK “Vojvodina” dr. Vladimir Mišković rekao je da je Toza još od malena, dok su se igrali “krpenjačom”, loptom pravljenom od krpa, pokazivao veštine i još kao mali bio dobar dribler, a taj epitet zadržao je tokom čitave igračke karijere.

“Imao je taj šut sa efeom, da lopta ide u gol aut, a onda naglo skrene u gol. Po tome je ostao prepoznatljiv i mnogo se golova tako nadavao”, rekao je dr. Mišković.

Rekao je i da je šezdesetih u Beču imao prilike da razgovara sa mađarskim fudbalerom Ferencom Puškašom, koji se izrazio pohvalno o Tozi.

“Pitao sam Puškaša, koji je najbolji jugoslovenski fudbaler za njega. On je rekao da je to Miloš Milutinović, koji je igrao u ‘Partizanu’ i Veselinović. A to je bilo mišljenje onda jednog od najboljih svetskih igrača”, kazao je Mišković i dodao:

“Toza je bio dar prirode. Bio je veseljak, voleo je pesmu i muziku. Voleo je ljude i ljudi su voleli njega. Nije mu bila važna samo lična sreća, već i sreća drugih. Kaže se čovek umire dvaput. Prvi put kada kazaljke na njegovom biološkom satu stanu i nastane biološka smrt, a drugi put kada bude zaboravljen. Ovu drugu smrt Toza nije dozvolio i svojim delima ostavio dubok i neizbrisiv trag.”

Todor Toza Veselinović rođen je u novosadskom naselju Salajka 22. oktobra 1930 godine. Ponikao je u podmlatku FK “Vojvodina”, a prvu priliku u seniorskom timu dobio je sa 17 godina. Za novosadske crveno-bele od 1953. do 1961. zabeležio je 196 nastupa i postigao 126 golova, čime je postavio klupski rekord koji i danas nije oboren. Jednu sezonu proveo je i u beogradskom FK “Partizan” i to dok je bio na odsluženju vojnog roka, ali se nakon toga vratio u Novi Sad i svoj klub “Vojvodinu”.

Toza Veselinović u svojoj bogatoj igračkoj i trenerskoj karijeri bio je, kao igrač Fudbalskog kluba “Vojvodina” iz Novog Sada četiri puta najbolji strelac tadašnje Jugoslavije, od čega tri godine uzastopno. Za mladu reprezentaciju Jugoslavije nastupio je 14 puta i postigao 20 golova, dok je za seniorsku reprezentaciju bivše Socijalističke federativne republike Jugoslavije zabeležio 37 nastupa na kojima je postigao ukupno 28 golova.

Nakon “Vojvodine”, od 1961. godine igračku karijeru je nastavio u Italiji, prvo u Sampdoriji iz Đenove, a zatim u Austriji u dresu FC “Wienna”, a potom i Belgiji gde je nastupao za briselski “Royal union”. Zatim je usledio povratak u Austriju, gde je u ekipi FK “Austrija” iz Klagenfurta bio i igrač i trener, a igračku karijeru je završio u “Proleteru” iz Zrenjanina 1968. godine.

Trenerski posao obavljao je Jugoslaviji, Kolumbiji, Atini, Španiji i Turskoj, gde je u tri navrata bio trener istanbulskog “Fenerbahčea” u sezonama 1984/85, 1988-1990 i 1996/97 i žuto-plavima je doneo dve titule državnog šampiona 1985. i 1989. godine. U Turkoj je, osim “Fenera”, vodio i timove “Karšijake” “Bakirkojspora”, “Gaziantepspora”. Trenersku karijeru završio je u grčkom “Etnikosu” 1988. godine.

Todor Veselinović umro je 17. maja, a bit će sahranjen danas u Novom Sadu.