Namirnice koje možete jesti bez straha od debljanja
Svima je poznato da ne postoji hrana bez kalorija, ali američka nutricionistkinja dr. Lisa Young podsjeća na 14 namirnica koje možete jesti u velikim količinama, a da se pritom ne udebljate.
Posrijedi je voće i povrće bez škroba. Riječ je o voću i povrću koje je puno vode, vrlo je hranjivo, sadrži vlakna koja daju osjećaj sitosti i ima vrlo malo kalorija. Iako ne obiluje proteinima, puno je vitamina, antioksidansa i ostalih nutrijenata dobrih za zdravlje, prenosi Independent. Dr.
Young kaže da će vam nakon svakodnevnog konzumiranja sljedećih 14 namirnica organizam biti zahvalan, a i linijom ćete biti iznimno zadovoljni.
Kelj
Sadrži vrlo malo kalorija. Jedna porcija (oko 150 g) sirovog kelja sadrži samo 33 kalorije, no ima gotovo tri grama proteina i oko 2,5 grama vlakna koja će vas zasititi. Uz to sadrži i omega 3 zasićene kiseline, koje se uglavnom nalaze u ribi. Kelj je bogat vitaminima i folnom kiselinom.
Celer (stabljika)
Gotovo 95 posto stabljike celera čini voda, a istodobno je bogat kalijem, folnom kiselinom, vlaknima i vitaminom K. Porcija sadrži 6 kalorija. Najbolje je stabljiku jesti sirovu, a treba imati na umu i da se nakon pet do sedam dana čuvanja u frižideru izgubi puno antioksidansa.
Borovnice
Otprije su poznate po bogatstvu antioksidansima. Sadrže ih više od bilo koje druge vrste voća. Jedna šoljica sadrži samo 85 kalorija.
Krastavac
Krastavac čini uglavnom voda. Ima vrlo malo kalorija, a najbolje ga je jesti s korom jer je bogato vlaknima i vitaminom A, odnosno beta-karotenom, dobrim za vid.
Paradajz
Najpoznatiji su po velikoj količini likopena, koji pridonosi sniženju holesterola i krvnog pritiska, a crveni pigment iz paradajza snažan je antioksidans koji smanjuje rizik od srčanih bolesti. Najbolje ih je konzumirati svježe, no zdrave su i u prerađenom obliku. Pune su vitamina A, C i B2, potom sadrže vlakna, folnu kiselinu i kalij.
Grejp
Grejp otapa masti i odličan je za gubitak kilograma. Smatra se dijetalnom namirnicom. Pun je vlakana, pa daje dugo osjećaj sitosti te stabilizira razinu šećera u krvi. U jednoj polovici ove voćke samo je 50 kalorija. Vitamin C iz grejpa smanjuje rizik od brojnih zdravstvenih problema. Snižava holesterol, poboljšava probavu, štiti od raka i srčanih problema. Idealna je hrana za trudnice.
Brokula
Vrlo hranjivo povrće kad se jede sirovo ili kuhano na pari. Sadrži sulforafan, koji djeluje antikancerogeno te na način da u crijevima povećava koncentraciju nekih korisnih enzima. Uz vitamine A, C, E i K u jednoj porciji brokule lagano kuhane na pari ima 20 posto dnevne količine vlakana potrebnih organizmu. U njoj je samo 31 kalorija.
Dinja
Dinja je puna beta-karotena, oblika vitamina A koji pomaže zdravlju očiju i dobrom vidu. Jedna šnita ovog voća opskrbljuje organizam kalijem te dnevno potrebnom količinom vitamina A i C. 90 posto dinje čini voda, a porcija ima samo 55 kalorija.
Karfiol
Vrlo hranjiv, karfiol je pun antioksidansa, odnosno kvercetina, fitokemikalije koja ima antioksidativno djelovanje. Ona pomaže u borbi s hroničnim bolestima. Karfiol je odličan izvor folne kiseline, vlakana, vitamina C i K. Porcija sadrži 25 kalorija.
Kupine
Poput ostalog bobičastog voća kupine su pune vitamina C i bioflavonoida, koji djeluju kao jaki antioksidansi i sprečavaju stvaranje slobodnih radikala. Povećavaju apsorpciju vitamina C te pomažu očuvanju kolagena, što je dobro za kožu. U jednoj porciji su samo 62 kalorije.
Salata
Sve vrste salate imaju samo 10 do 20 kalorija po porciji. Iako konzumiranjem salate u organizam nećete unijeti proteine, opskrbit ćete se vitminima i nutrijentima poput folne kiseline, željeza te vitamina A i C.
Narandže
Kad se spomene ovo voće svima nam najprije na pamet padne vitamin C, no ovaj citrus ima brojne druge korisne sastojke. Uz vitamin C bogate su vitaminima B1, B9 (folnom kiselinom) i A te kalijem, kalcijem i vlaknima. Spada među najmoćnije borce protiv raka te sadrži čak 58 poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana. Narandža srednje veličine sadrži oko 80 kalorija.
Jagode
U jednoj porciji jagoda ima više vitamina C nego u jednoj narandži. Dovoljna je porcija od 150 g (koliko obično pojedemo) da bi se zadovoljila dnevna doza vitamina C. Pune su polifenola, vrste antioksidansa. Sadrže kalij i vlakna, bogate su vodom (90 posto) siromašne šećerom (10 posto) i celulozom. To je jedno od najmanje kaloričnih voća – samo 35 kalorija na 100 g.
Dinja medna rosa
Medna rosa sadrži nešto manje kalorija po porciji od ‘obične’ dinje – 64 kalorije, a većina ih potječe od 14 grama prirodnog šećera koliko ga sadrži ovo voće. Porcija medne rose zadovoljava polovinu dnevno potrebne količine vitamina C. Sadrži i bakar koji je ključan za zdravu kožu, ima važnu ulogu u iskorištavanju željeza te u stvaranju hemoglobina i kolagena.