Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ženi iskopao oči nasred ulice “jer je loša kuharica”

zena slijepa444

Stravičan slučaj porodičnog nasilja potresa Čile. Mauricio Ortega pokušao je da ubije svoju djevojku Nabilu Rufo na ulici usred bijela dana. Ortega je ženi nanio teške povrede, a dok je ležala bez svijesti na ulici iskopao joj je oči, piše Mirror.

Zločin se dogodio prije godinu u gradu Coyhaique u provinciji Aysen na jugu Čilea. Za zastrašujući napad Ortega je danas osuđen na 26 godina zatvora.

Rifo (29), majka četvero djece, od kojih je dvoje dobila u vezi sa Ortegom, pronađena je bez svijesti sa višestrukim prelomima lobanje, nekoliko polomljenih zuba, bez očiju na ulici.

Godinunakon napada, čak 50 svjedoka i 12 forenzičara svjedočili su o hororu koji se tog dana dogodio. Sama žrtva izjavila je da je od svog partnera i oca svoje djece godinama trpjela zlostavljanja gotovo svakodnevno, kako fizički tako i psihički, i to zbog najbizarnijih mogućih razloga.

– Maltretirao me je za svaku sitnicu, zbog hrane koju sam skuhala “loše”. Govorio mi je da sam ku…. Dešavalo se i da me vuče niz stepenice – izjavila je nesrećna žena.

Tokom svjedočenja, prisjetila se i trenutka kada se probudila nakon napada.

– Kada sam se probudila, doktori mi nisu rekli mnogo o mom stanju. Oči su mi bile prekrivene. Jednog dana pitala sam sestru zbog čega ne mogu da vidim svjetlo i ona mi je rekla da sam doživjela nesreću. Pitala sam je da li to znači da više neću moći da vidim, ona mi je rekla “da, ali ćemo vam dati proteze”. Pitala sam je da li ću sa tim protezama moći ponovo da vidim, a ona mi je odgovrila “ne”. Imala sam osjećaj da sam u paklu – rekla je žrtva.

Mauricio Ortega osuđen je na 12 godina zatvora za pokušaj “femicida” (ubistvo žene zbog pola) plus još 12 godina i 180 dana zbog nanošnja teških tjelesnih povreda i 540 dana zbog upada u kuću.

Ovaj slučaj privukao je veliku pažnju javnosti. Mediji o njemu izvještavaju kao o “najgorem slučaju porodičnog nasilja”, što je inače veliki problem u toj zemlji.