Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Nema otvorenih pitanja između BiH, Italije i Bugarske

BiH

Zvizdic

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić upoznao je novoimenovane ambasadore Republike Italije u BiH Nicolu Minasija i ambasadoricu Republike Bugarske u BiH Avgustinu Tzvetkovu Karabashevu o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH, te je potvrđeno da između BiH, Italije i Bugarske ne postoje otvorena pitanja i da ima prostora za daljnje unapređenje bilateralnih odnosa na svim nivoima.

U odvojenim nastupnim posjetama ambasadori su rekli da Italija i Bugarska snažno podržavaju put BiH ka Evropskoj uniji. Izrazili su spremnost da se dobri odnosi iskoriste i za konkretne ekonomske projekte, kako bi u budućnosti trgovinska razmjena između država bila na znatno višem nivou.

– BiH i Italija imaju razvijenu ekonomsku saradnju. Italija je jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH. Po ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni, Italija se nalazila na drugom mjestu – rekao je predsjedavajući Zvizdić tokom susreta sa ambasadorom Minasijem.

Na sastanku sa ambasadoricom Bugarske Zvizdić je razgovarao o mogućnostima unapređenja saradnje BiH i Bugarske. Obostrano je iskazana želja za unapređenjem ukupnih bilateralnih odnosa kontinuiranim radom na proširenju saradnje u oblasti ekonomije, kulture, obrazovanja te na podsticanju neposrednih kontakata građana dvije države.

Zvizdić je istaknuo da je članstvo u EU najvažniji vanjskopolitički prioritet i strateški cilj BiH, te da perspektiva članstva u EU nastavlja biti pokretačka snaga za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i društvene promjene u BiH.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za očuvanje pozitivnog momentuma procesa reformi i dobijanje statusa države kandidata za članstvo do kraja 2017. godine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.