Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Četiri godine čuvao tijelo mrtve majke, dobio tri godine zatvora

tibor_novak
FOTO Jutarnji.hr

Za Tibora Novaka tužilaštvo je tražilo tri i po godine zatvora jer je četiri godine u svome stanu tržao truplo svoje majke Adele (87), a na Općinskom krivičnom sudu u Zagrebu nepravomoćno je osuđen na tri godine zatvora.

U kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, a sutkinja mu je naložila i plaćanje 8.608 kuna (oko 1.000 eura) sudskih troškova i vještačenja, piše zagrebački Jutarnji list. Čuvši presudu Novak je ostao skamenjen i bez emocija, a svejedno mu nije bilo ni kad je sutkinja obrazlažući presudu naglasila između ostaloga da joj je nepojmljivo da je krivotvoreni smrtni list svoje majke izradio samo zbog tadašnje djevojke.

U svojoj odbrani prošlog Novak je priznao da se srami svega, da se izuzetno kaje, te da mu je jako žao što majku nije sahranio. Požalio se i kako mu je cijeli slučaj uništio život. Za razliku od djela krivotvorenja isprave, te povrede mira pokojnika od čije odgovornosti ne bježi, Novak je odlučno odbacio optužbu da je majku ostavio u teškom položaju i da o njoj nije vodio brigu. Od čega je umrla nesretna Adela nikad neće biti otkriveno jer je na obdukciju dovezen djelomično mumificirani kostur, a razloge neprijavljivanja njene smrti pune četiri godine, Novak ni sam sebi, prema vlastitim tvrdnjama, ne može objasniti.

– Umrla je neposredno nakon povratka iz bolnice. Ja tada nisam imao novac za sprovod i imao sam veliki dug. U ono vrijeme pio sam jako puno, a ubrzo nakon njene smrti završio sam u zatvoru na odsluženju kazne zbog drugog djela. Ne mogu sebi objasniti zašto sam šutio cijelo vrijeme. Morilo me svih ovih godina, a vjerovatno će me moriti do kraja života. O majci sam brinuo i prije njena odlaska u bolnicu na operaciju kuka. A brigu sam nastavio i nakon što su je 26. septembra 2012. godine otpustili kući. Dnevno sam joj kuhao tri obroka, mijenjao posteljinu i pelene za inkontitenciju te pazio da uzima propisane lijekove. Naglašavam da sam upravo njenoj porodičnoj doktorici odnio otpusno bolničko pismo i od nje dobio uputnicu te predao zahtjev u HZZO kako bi otišla u toplice na fizikalnu – izjavio je u sudnici Novak dodajući kako je smrti list izradio isključivo da ga pokaže tadašnjoj djevojci, a radilo se o kopiji pisanoj rukom.

Tužilaštvu je Novak nakon šokantnog pronalaska obučenog kostura, ispričao da mu je majka bila svetinja a njena smrt šok, te da joj je bio toliko privržen da mu je draže bilo da uz njega bude, pa i mrtva, nego da je nema.

– Majka mi je bila svetinja. Kad je izašla iz bolnice, brinuo sam o njoj prema svojim mogućnostima. Maksimalno, ali ne i savršeno. Planirao sam je poslati u toplice, a onda smjestiti negdje na skrb. Iz kuće nisam izbivao više od nekoliko sati. Stalno sam brinuo da majka pokraj sebe ima dovoljno vode i kekse. Ne znam od čega je umrla, ali mislim da je od srca. Teško mi je definirati sve ovo. Njena smrt mi je bila šok. Ne mogu opisati taj osjećaj kad sam ostao sam. Osjećao sam se tako da mi je bilo draže da majka bude uz mene nego negdje drugdje. Bio sam joj privržen i to me posebno motivisalo da je pokopam s odgodom. Jer ovako je ona, iako mrtva, ipak bila tu pokraj mene – rekao je istražiteljima Novak za kojeg su stručnjaci tokom vještačenja rekli da je iznadprosječno inteligentan, narcisoidan, s nižim pragom tolerancije, osebujan, da preuveličava vlastite vrijednosti, kao i da je orijentisan samo na sebe i vlastite interese.