Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Federalna inspekcija “zapečatila” 32 objekta

pijaca ciglane inspekcija
Ilustracija

Federalni inspektori izdali 32 rješenja o privremenoj zabrani rada objekata u periodu od 18. do 24. aprila, javlja Anadolu Agency (AA).

U nastavku pojačanih inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije BiH, federalni inspektori su, u navedenom periodu izvršili 324 inspekcijska nadzora i pet kontrolnih nadzora, sačinjena su 324 zapisnika, te izdata su 192 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 328.030 KM.

Naplaćen je iznos od ukupno 56.089 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, te je izrečeno ukupno 69 upravnih mjera.

Od 124 kontrolisana privredna subjekta u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, 17 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge, od 289 kontrolisanih radnika, zatečena su 4 radnika „nacrno“.

Podsjećamo, akcenat pojačanih inspekcijskih aktivnosti je na borbi protiv sive ekonomije, a inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, veterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike. Aktivnosti se vrše putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim tržišnim i inspektorima rada.

Od početka vršenja pojačanih inspekcijskih nadzora – od 20. marta do 24. aprila godine, izvršena su 1872 inspekcijska nadzora i 64 kontrolna nadzora, sačinjena su 1872 zapisnika, te izdato 1.110 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 1.491.480 KM.

Naplaćen je iznos od ukupno 167.033,94 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečene su ukupno 242 upravne mjere, izrečene su 52 mjere privremene zabrane rada.

Od 540 kontrolisanih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, 97 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge, od 1974 kontrolisana radnika, zatečena su 83 radnika „nacrno“.

Federalna inspekcija poziva sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja. Također, napominju da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu.