Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naučnici konačno otkrili divovskog sluzavog crva

crv

Naučnici su pronašli živi primjerak ogromnog brodskog crva, znanog kao Kuphus polythalamia. Crno stvorenje koje sliči zmiji živi u tvrdoj školjci, s glavom uronjenom u morsko dno u potrazi za hranom. Može dosegnuti dužinu od metar i pol i 6 centimetara u promjeru, a ovaj primjerak ulovljen je na Filipinima, piše Daily Mail.

Istraživanje je pokazalo da ova životinja dobiva energiju iz blata i da je njezino postojanje dokumentirano još u 18. stoljeću, ali naučnici nikad nisu imali detaljniji pristup.
Također, njezino stanište je bilo nepoznato, sve dok filipinska televizija nije objavila dokumentarac koji prikazuje crva u blatu lagune.

Ova vrsta školjkaša je najdugovječnija od onih koje su poznate, a za pronalazak ovog konkretnog primjerka zaslužna je skupina naučnika iz SAD-a, Filipina i Francuske.

Kratka snimka prikazuje situaciju u kojoj jedan naučnika pažljivo miče rub školjke i oslobađa ogromnog crnog crva.

– Bio sam u strahu kad sam prvi put vidio ovu bizarnu životinju, izjavio je Marvin Altamia, jedan od istraživača nauke o moru na filipinskom univerzitetu. Margo Haygood, profesor istraživanja u medicinskoj kemiji, izjavio je da će njegovo prisustvo u ovoj situaciji biti najbliže osjećaju istraživanja iz 19. stoljeća.

Druge vrste ovih crva su znatno manje i hrane se trulim brodskim drvetom, zbog čega baš i nisu omiljene kod ribara i moreplovaca.