Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crnadak u Briselu: EU ne smije zanemariti BiH i zapadni Balkan

crnadak malta press (1)
Foto: I. Kralj

Politička situacija u Bosni i Hercegovini i aktivnostima koje se provode na putu ka europskim integracijama bile su teme susreta u Briselu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnatka s članovima Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET), javlja Anadolu Agency (AA).

Crnadak se susreo, prije obraćanja članovima Odbora, i s predsjednikom AFET-a Davidom McAllisterom. Crnadak je izrazio zahvalnost članovima AFET-a i Europskom parlamentu za podršku BiH u europskim integracijama.

Napomenuo je da je protekla godina bila vrlo uspješna za BiH u ovom polju s obzirom da je BiH predala aplikaciju za članstvo u veljači a Upitnik Europske komisije BiH je dobila u prosincu. Informirao je sugovornike da je Vijeće ministara BiH usvojilo Akcijski plan za provedbu prioriteta iz izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu, što predstavlja cijeli državni dokument mjera koje će se provoditi od strane nadležnih državnih, entitetskih, kantonalnih institucija i institucija Brčko distrikta.

Crnadak je istaknuo opredijeljenost BiH za daljnje jačanje regionalne suradnje i daljnje poboljšanje dobrosusjedskih odnosa, posebice u sudjelovanju u aktivnostima u okviru Berlinskog procesa i šestorke Zapadnog Balkana.

Crnadak je tokom razgovora rekao da je BiH svjesna da je EU suočena s velikim izazovima u posljednjih nekoliko godina, kao što su izbjeglice, Brexit, terorizam, ekonomske i financijske krize, ali da EU ne smije zanemariti Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan, kako bi se održala politička stabilnost i demokratski razvoj.

Izrazio je očekivanje da će europske institucije i zemlje članice nastaviti podržavati europski put BiH i u budućnosti, posebice u procesu stjecanja statusa kandidata. Tijekom boravka u Briselu Crnadak sastao se i s članovima Europskog parlamenta iz Republike Hrvatske.