Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prihvaćena ratifikacija sporazuma između BiH i Rusije o klirinškom dugu

vijece ministara (3)

Vijeće ministara BiH utvrdilo je na današnjoj sjednici prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije o reguliranju obaveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, utvrdilo je i uputit će Predsjedništvu BiH prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ruske Federacije o reguliranju obaveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ.

Prema Sporazumu, cjelokupan klirinški dug od 125.157.834,38 američkih dolara bit će vraćen u novcu.

Prethodno su Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH prihvatili usaglašeni Prijedlog sporazuma, koji je potpisan 21. marta 2017. godine u Moskvi, nakon čega je Ministarstvo vanjskih poslova u ubrzanoj proceduri pripremilo prijedlog odluke o ratifikaciji.

– Most na Savi kod Svilaja biće izgrađen do 2018. godine –

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja izmjena Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoceste na Koridoru 5 c.

Međudržavni most na Savi kod Svilaja bit će izgrađen do kraja 2018. godine, u skladu s potpisanim ugovorom s izvođačem radova, što je i razlog izmjene ranije potpisanog Sporazuma i usklađivanja roka iz 2012. godine s novim, realnim rokom za izgradnju ovog mosta.

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i prijedlog sporazuma o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjskih poslova.

Zaključivanjem ovog sporazuma BiH i Makedonija intenziviraju politički dijalog i saradnju u procesu integracije u Evropsku uniju u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (SSP).

Ovim sporazumom želi se unaprijediti i ekonomska saradnja, naročito u oblastima industrije, poljoprivrede, energetike, putnih komunikacija, zaštite okoliša, informacijskog društva te turizma i trgovine.

Vijeće ministara BiH usvojilo je izvještaj Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, s izvještajem o provedbi Akcionog plana za borbu protiv trgovine ljudima u BiH za 2016. godinu, koji će biti dostavljen svim institucijama zaduženim za ovu oblast, uključujući i nevladin sektor.

U Izvještaju se navodi da je u prošloj godini identificirano 48 potencijalnih žrtava trgovine ljudima. Među potencijalnim žrtvama trgovine je 38 bilo punoljetno, a 10 je maloljetnika. Istovremeno je bilo 30 žena i 18 muškaraca.

Utvrđen je prijedlog odluke o usvajanju Programa razvoja sistema zaštite i spašavanja institucija i organa Bosne i Hercegovine za period od 2018. do 2022. godine, koji će Ministarstvo sigurnosti dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH u proceduru usvajanja.

Cilj Programa razvoja sistema zaštite je stvaranje efikasnog sistema zaštite i spašavanja za smanjenje rizika od prirodnih ili drugih nesreća i njihovih posljedica, uključujući koordinaciju, upravljanje i uzajamno djelovanje institucija i organa u Bosni i Hercegovini radi veće sigurnosti bh. građana.

Ovaj program daje pregled stanja sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini, utvrđuje slabosti i nedostatke te definira zadatke i nosioce aktivnosti koji će u petogodišnjem periodu doprinijeti prevazilaženju utvrđenih problema i na taj način unaprijediti, odnosno podići zaštitu i spašavanje u BiH na viši stepen sigurnosti.