Šta jesti, a šta izbjegavati ako imate psorijazu
Psorijaza je kožna bolest koja različito pogađa ljude. Nekome se može proširiti po cijelome tijelu, a nekome može zahvatiti samo malu površinu na tijelu. Međutim, ono što je zajedničko svim oboljelima svakako je prehrana koja im može pogodovati.
Većini ljudi do pojave psorijaze dođe u pubertetu ili u dvadesetima i tridesetima. Dok mnogi raspravljaju što uzrokuje ovu kožnu bolest, one koji je već imaju sigurno zanima kako je pobijediti. Kao i u svakoj bolesti, i kod psorijaze prehrana igra itekako značajnu ulogu.
Evo šta bi se svakako trebalo naći na vašem jelovniku, a šta biste trebali izbaciti iz svoje prehrane.
Hrana koju trebate jesti ako imate psorijazu
1. Losos
Losos, kao jedna od riba s najvećom količinom omega 3 masnih kiselina, savršena je namirnica za sprječavanje protuupalnih procesa.
2. Kurkuma
Jedna od najpoznatijih namirnca ayrurvedske medicine, jednako kao i đumbir, itekako je dobra za ublažavanje i smirivanje simptoma psorijaze.
3. Bijeli luk
Malo koja je biljka bolja u liječenju različitih bolesti i u promicanju zdravlja od bijelog luka. Osim za dobar krvni pritisak, zdravlje kardiovaskularnoga sistema, bijeli luk je dobar i za vašu kožu.
4. Brokula
Povrće itekako bogato beta karotenom i vitaminom C za zdravlje vaše kože može učiniti čuda.
5. Heljda
Psorijaza se zna javiti i kao reakcija na nepodnošenje glutena. Upravo stoga heljda može biti savršena namirnica kojom ćete poboljšati svoje zdravlje.
Hrana koju trebate izbjegavati ako imate psorijazu
1. Alkohol
Alkohol je definitivno prva i osnovna stvar koju trebate izbaciti iz svoje konzumacije ako imate kožnih problema, posebne psorijazu. Simptomi psorijaze mogu se pogoršati čak i ako ste umjeren konzument alkohola, stoga je najpametnije da ga potpuno izbacite.
2. Crveno meso
Masnoća koja se nalazi u crvenome mesu vrlo lako može izazvati upalni proces kod onih koji imaju predispozicije za psorijazu.
3. Mliječni proizvodi
Jednako kao i crveno meso, i mliječni proizvodi sadrže iste masnoće koje mogu uzrokovati jednake posljedice.
4. Citrusi
Citrusi poput grejpa, narandži, limuna i limete imaju jednake alergene. Za one koji nemaju predispoziciju za razvijanje psorijaze mogu biti korisni i zdravi, ali osobama sa psorijazom svakako se preporučuje njihovo izbjegavanje.
5. Jaki začini
Intenzivni i jaki začini osobama sa psorijazom mogu štetiti. U tu grupu svakako ulaze ocat, curry, cimet, majoneza, tabasco i sl.