Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka ambasada izdvaja oko 22.000 KM za sportsku opremu

BiH

nijemci donacija (1)
Foto: I. Kralj

„Izuzetno me raduje to što će mladi i odrasli u budućnosti moći imati kvalitetniji trening nego do sada“, rekla je njemačka ambasadorica Christiane Hohmann na potpisivanju ugovora o finansijskoj podršci za tri projekta iz oblasti sporta namijenjena osobama sa raznim vidovima invaliditeta.

Njemačka ambasada u Sarajevu je 2017. proglasila godinom sporta osoba sa invaliditetom. Već u prvom kvartalu ove godine, Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke stavilo je na raspolaganje oko 22.000 KM za tri sportska projekta.

Skije, pikado i laka atletika

Kod mnogih projekata koje je podržalo Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke primijećeno je da su osobe sa invaliditetom veliki ljubitelji sporta. Ambasada je prepoznala ovo oduševljenje i 2017. proglasila godinom sporta osoba sa invaliditetom, što znači: u 2017. godini podržat će se samo projekti iz oblasti sporta koji će biti od koristi osobama sa mentalnim ili fizičkim poteškoćama.

Ugovori o finansijskoj pomoći koji su danas potpisani, obuhvataju:

– jednu mono-skiju za skijaše sa amputiranom nogom za udruženje „Ski klub osoba sa invaliditetom Sarajevo“

– dvoje specijalnih invalidskih kolica za atletičare iz „Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica“

– specijalnu opremu za pikado za mlade sa sljepilom ili oštećenim vidom iz „Udruženja građana oštećenog vida Tuzla“.

Saradnja sa fondacijom „Katarina Witt“

Povodom inicijalnog predstavljanja projekta u decembru 2016. godine, Ambasada je pozvala u Sarajevo dvostruku olimpijsku pobjednicu u umjetničkom klizanju Katarinu Witt. Fondacija koju je ona osnovala podržava projekte iz oblasti sporta za djecu i omladinu sa fizičkim invaliditetom.

Fondacija „Katarina Witt“ obećala je podršku za tri projekta u oblasti sporta djece i omladine sa fizičkim invaliditetom: za „Orijentiring klub Ilidža“,„Karate klub Drina Višegrad“ i „Klub specijalnih sportova Tuzla“.Kroz ovu saradnju Njemačke ambasade sa fondacijom „Katarina Witt“ moguće je podržati dosta različitih sportskih disciplina; pomoć je usmjerena na osobe sa raznim vidovima invaliditeta.