Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spreča poplavila 120 hektara poljoprivrednog zemljišta

BiH

fucz

Na području općine Doboj-Istok Spreča se izlila i poplavila oko 120 ha poljoprivrednog zemljišta.

– Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), kantonalne uprave CZ i općinskih civilnih zaštita su na terenu i situacija se prati. Trenutno nisu ugroženi ljudski životi ni materijalna dobra, poplavljen je dio poljoprivrednog zemljišta. Svi su na terenu i svi će se uključiti ako bude bilo potrebe- kazala je Feni glasnogovornica FUCZ-a Majda Kovač.

Direktor FUCZ-a Fahrudin Solak kazao je da je FUCZ poslao tim preko Gradačca, Gračanice i Lukavca do Tešnja, da pregleda cijeli taj pojas, da vide s lokalnom zajednicom CZ da li je potreban angažman FUCZ-a na rješavanju tih problema.

– Ono što smo vidjeli u dijelu Sprečkog polja to je da je došlo do izlijevanja Spreče, ali to je prirodno plavno područje te rijeke. Ono što ćemo mi morati sada uraditi jeste da vidimo s rukovodstvom brane “Modrac” da smanji maksimalno ispuštanje iz same brane da ne bismo dobili još jedan dodatni plavni val na cijelom tom području- kazao je Solak Feni.

Po njegovim riječima, trenutno situacija s vodom je u stagnaciji pogotovo u dijelu Usore i njenih pritoka.

– Za sada nemamo potrebu da interveniramo, situacija je pod kontrolom. Nemamo ni ugroženog stanovništva- naglasio je Solak, dodavši da će i dalje na terenu biti pripadnici CZ i mehanizacija ako bi bilo problema da se brzo očisti i da ne bi došlo do začepljenja ispod mosta i da dođe do prelijevanja rijeka preko mosta- kazao je Solak.