Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH će nastaviti intenzivno raditi na uspostavi vladavine prava

tuzilastvo BiH

Tužilaštvo BiH je spremno i odlučno i ima kapaciteta da se izbori sa svim poteškoćama na koje nailazi u svom radu, ocijenjeno je na današnjem sastanku Kolegija svih tužitelja Tužilaštva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, aktuelna situacija, analiza rezultata i definiranje prioriteta rada u narednom periodu, bile su središnje teme Kolegija tužitelja Tužilaštva BiH.

Kolegij svih tužitelja uposlenih u Tužiteljstvu BiH održala je v.d. glavna tužiteljica Tužilaštva BiH. Na sastanku je upoznala tužitelje sa situacijom koju je zatekla, kada je prije nepunih šest mjeseci preuzela dužnost, kao i poduzetim aktivnostima u proteklom periodu sa ciljem održavanja dinamike rada na predmetima i efikasnijeg funkcioniranja institucije. Također, izneseni su i planovi aktivnosti u narednom periodu.

V.d. glavna tužiteljica istakla je potrebu jačanja zajedništva i kolegijalnosti u tužiteljstvu, te je istakla da postupci koji su pokrenuti u Tužiteljstvu BiH protiv određenih tužitelja i uposlenika, moraju biti provedeni po najvišim pravnim i profesionalnim standardima, jer je to u interesu i navedenih tužitelja, kao i institucije.

“Tužiteljstvo BiH će nastaviti intenzivno raditi na uspostavi vladavine prava, u okviru svoje nadležnosti, te će svoj rad usmjeriti na najsloženije predmete u svim oblastima a naročito u oblasti korupcije, organiziranog kriminala, privrednog kriminala, ratnih zločina i terorizma. Nastavit će se očuvanje profesionalnosti i digniteta institucije i spriječiti bilo kakvi pokušaji vaninstitucionalnog upliva u rad tužiteljstva”, zaključci su Kolegija tužitelja Tužilaštva BiH.

Navedeno je da će se raditi na jačanju suradnje sa institucijama u BiH i inozemstvu, koja je već dala značajne rezultate i zbog koje smo zahvalni svim domaćim i međunarodnim institucijama, na podršci i pomoći u našem radu.

“Tužiteljstvo BiH prihvata i razmatra opravdane primjedbe, ali ocjenjuje štetnim i neutemeljenim kritike i paušalne ocjene koje pojedinci iznose u medijima u posljednje vrijeme”, zaključak je Kolegija tužitelja Tužilaštva BiH.