Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bojić: Sjednica Parlamenta BiH će završiti bez rezultata

BiH

parlament bih (6)

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Borislav Bojić izjavio je danas, tokom sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), da će i današnja sjednica završiti bez rezultata, jer će poslanici ove stranke biti prisutni ali se neće izjašnjavati o bilo kojoj temi, javlja Anadolu Agency (AA).

Današnjoj sjednici prisustvuju poslanici stranaka iz Republike Srpske, osim poslanika iz SNSD-a.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić (SDS) izjavio je juče da će poslanici te stranke prisustvovati sjednici ali da neće glasati. Poslanici iz RS-a u februaru su tražili da se sjednica Predstavničkog doma PSBiH prolongira dok ne bude riješena situacija u vezi sa odlukom o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije kod Međunarodnog suda pravde u Hagu.

“Što se tiče bojkota koji je prisutan od strane SNSD-a i neučešća u radu Parlamentarne skupštine, time se upravo ugrožava Dejtonski mirovni sporazum, pozicija RS-a i srpskog naroda u zajedničkim institucijama, jer nije dovoljno prisustvo nas poslanika iz SDS-a, jer je neophodno deset glasova za obaranje bilo koje odluke koju donosi Parlamentarna skupština BiH”, pojasnio je Bojić.

Podsjetio je da je bilo izjašnjavanje o dnevnom redu gdje je, između ostalog, zatraženo da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti izvještaj Predsjedništva BiH u vezi s njihovom jednoglasnom odlukom kojom su razriješena dva međunarodna člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koje nije prošlo.

“Mi smo prisutni u sali, ne izjašnjavamo se. Bez našeg izjašnjavanja nije prošla nijedna tačka dnevnog reda, a i ove koje se razmatraju danas, njihov epilog će biti identičan kao što ste imali priliku da vidite na ovom glasanju. I ova sjednica će završiti bez rezultata”, istakao je Bojić.

Prema njegovim riječima, danas će poslati političku poruku da “ovakav način donošenja odluka u Predsjedništvu BiH nije dobar”.

“Danas nećemo podržati nijedan zakonski akt, jer je to politička poruka”, izjavio je Bojić

Poslanik SDP BiH Saša Magazinović komentarisao je odnos Saveza za promjene i SNSD-a u parlamentu BiH kazavši da su to “proceduralne akrobacije koje su rezultat krize koja se prenosi iz Narodne skupštine RS-a u PS BiH”.

“Iskreno se nadam da će oni što je prije moguće riješiti te svoje razmirnice tamo gdje je mjesto za to. Smatram da su izabrali pogrešno mjesto, kao što smatram neprimjernim da se pitanja u parlamentu BiH dijele na ona koja se tiču pojedinih dijelova BiH, gradova, opština”, pojasnio je Magazinović.

Nakon rasprave, dnevni red je ostao nepromijenjen. Na dnevnom redu današnje sjednice nalazi se, između ostalog, prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi, prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, kao i Izvještaj komisije Kolegija Predstavničkog doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o zahtjevu poslanika Mirsada Mešića za razmatranje prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.