Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vodostaj Save u porastu na području Posavskog kantona

vodostaj
FOTO: Ilustracija

Vodostaj rijeke Save je u porastu na području Posavskog kantona – saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 7 sati na vodomjernim stanicama iznosila je u Bosanskom Brodu 431 cm (pripremno stanje), jučer 410 cm, Bosanskom Šamcu 303 cm (normalno stanje), jučer 295 cm i Orašju 532 cm (normalno stanje), jučer 523 cm.

Na području Tuzlanskog kantona vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati bio je 199,39 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za tri cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 27,8 m3/s.

U općini Žepče intervencija na gašenju šumskog požara

U općini Žepče Vatrogasna jedinica imala je intervenciju u mjestu Donja Golubinja, lokalitet Rakovica, na gašenju šumskog požara manje površine. Požar je ugašen. Pričinjena je materijalna šteta na šumskom fondu.

Stanje na klizištu u općini Kakanj

U Zeničko-dobojskom kantonu u općini Kakanj stanje na klizištu rudničke jalovine na Površinskom kopu Vrtlište je za sada stabilno. Vrše se aktivnosti na pripremi za rad pumpi za ispumpavanje vode iz akumuliranog jezera. Pumpno postrojenje se montira na pontonski most koji su za ove potrebe ustupile Oružane snage BiH, saopćeno je iz Operativnog centra FUCZ-a.