Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završen projekt o održivom razvoju i zaštiti okoliša u Srbiji i BiH

BiH

ekologija_novi_grad_certifikati

Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle u dvije tuzlanske osnovne škole prezentirao je ekološki priručnik pod nazivom „Podizanje svijesti o održivom razvoju i zaštiti okoliša u Srbiji i Bosni i Hercegovini“.

Priručnik je uradila Vanja Riizvić, stručna saradnica u Centru, a namijenjen je nastavnicima osnovnih škola s područja Srbije i Bosne i Hercegovine prilikom planiranja predavanja iz oblasti zaštite okoliša i održivog razvoja, primarno za učenike od 10 do 14 godina.

-Oko stotinu učenika i nastavnika iz osnovnih škola „Jala“ i „Novi Grad“ upoznalo se o temama koje su vezane za upravljanje otpadom i za načine kojima se može doprinijeti očuvanju okoliša. Prije svega, misli se na podizanje svijesti o ekologiji u domaćinstvima korištenjem ekoloških deterdženata, lokalnih proizvoda, svjesne kupovine, ali i ekološke poljoprivrede, kompostiranja, ekološke i kulturne baštine i kvaliteta života nekad i sad – izjavila je za Fenu Vanja Rizvić, dodavši da će se rezultati ovog projekta osjetiti u skoroj budućnosti.

Nakon prezentacije priručnika, svim nastavnicima i učenicima koji su učestvovali na radionicama vezanim za testiranja lekcija, uručeni su certifikati, a školama zahvalnice.

Na ovaj način, kaže Rizvić, završen je projekt: “Podizanje svijesti o održivom razvoju i zaštiti okoliša u Srbiji i Bosni i Hercegovini“ koji je finansijski podržao International Visegrad Fond iz Slovačke, a osim Centra za ekologiju i energiju, kao predstavnika Bosne i Hercegovine, implementirale su ga i nevladine organizacije iz Mađarske, Slovačke i Srbije, kao i Univerzitet Varšava iz Poljske.