Najpoznatije “sirotinjsko jelo” veoma je lako napraviti
Grenadir, granadir ili granadir marš, kako god nazvali ovo dobro poznato jelo, činjenica jest da će ono zauvijek ostati jedna od najdražih uspomena iz djetinjstva. Tako jednostavno, a tako fino!
Dobro poznato, sirotinjsko jelo nevjerovatno je jednostavno za pripremiti, a svakim vas novim zalogajem vraća nekoliko godina unatrag.
Spoj krompira i tjestenine, tek malo crvene paprike, sol i papar. Jednostavnije ne može!
Grenadir poslužite uz kiselkastu salatu poput kiselih krastavaca ili kupus salate.
Potrebno vam je: 500 g krompira 250 g tjestenine 1 glavica luka 1 kašika slatke crvene paprike, so ibiber.
Priprema: Nasjeckajte luk. Pirjajte ga na ulju pa dodajte očišćeni krompir nasjeckan na kockice. Dodajte malo vode i pirjajte. Postepeno dodajte malo po malo vode dok krumpir ne omekša. U drugoj posudi skuhajte tjesteninu. Kada je gotova, dodajte je krompiru. Začinite soli, biberom i crvenom paprikom. Kuhajte još kratko, ali pazite da ne postane presuho. Maknite s vatre pa poslužite uz salatu.