Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borba protiv polimijelitisa: U Tuzli u subotu Plivački maraton

hotel tuzla

Rotaract i Interact Club Tuzla ‘99, zajedno sa Rotary Club Tuzla, u subotu, 25. februara, organiziraju Plivački maraton na bazenu Hotela Tuzla u periodu od 11.30 do 13.30 sati, javlja Anadolu Agency (AA).

Maraton se organizira po peti put, a sakupljena sredstva biti će iskorištena u borbi za iskorjenje poliomijelitisa.

”Plivački maraton se u svijetu održava šestu godinu zaredom i predstavlja globalnu inicijativu Rotary zajednice. Prvi Plivački maraton je održan 2012. godine kada je oboren i Ginnisov rekord za najmasovnije plivanje na 100 metara. Održan je u 64 države širom svijeta, a učestvovalo je 4.546 plivača. Prikupljena sredstva su usmjerena ka End Polio Now kampanji sa jednim ciljem – eradikacija dječije paralize”, navedeno je u saopćenju Rotaract Cluba Tuzla ‘99.

Globalna kampanja Rotary Internationala u saradnji sa SZO, UNICEF-om i ”The Gates Foundation“ pokrenuta je 1988. godine, u periodu kada je godišnje dijagnostifikovano približno 400.000 slučajeva dječije paralize u svijetu.

U 2016. godini taj broj je sveden na 37 slučajeva, s tim da je tekućoj godini je zabilježen jedan slučaj dječije paralize u Afganistanu. Pored Afganistana, Pakistan i Nigerija su preostale države u svijetu u kojima je zabilježena ova, sada već endemska, bolest. Globalni cilj ove kampanje je svesti broj oboljelih na broj nula.

“Inače, poliomijelitis uzrokuje infekcija članom roda enterovirusa poznatih pod nazivom poliovirusi koji u organizam ulaze oralnim, a katkad i dišnim putem. Većinom bivaju zaražena djeca do pet godina starosti. Lijek za ovu bolest ne postoji, te prevencija vakcinacijom predstavlja najefikasniji način zaštite. Dok se u potpunosti ne iskorijeni ova bolest, svako dijete je u potencijalnoj opasnosti“, upozoravaju iz Rotaract Cluba Tuzla ‘99.