Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brende sa Stierom: Hrvatska jača stabilnost jugoistoka Evrope

Stier – Brende

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier primio je danas Borgea Brendea, ministra vanjskih poslova Kraljevine Norveške. Razgovarali su o jačanju gospodarske saradnje, a norveški ministar Brende je pohvalio ulogu Hrvatske u jačanju stabilnosti jugoistoka Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon održanog sastanka u MVEP-u ministar Stier je izjavio kako je posjeta kolege iz Norveške još jedna u nizu posjeta koja za cilj ima jačanje odnosa Hrvatske sa skandinavskim, odnosno nordijskim zemljama.

Hrvatska i Norveška su zemlje partneri u NATO-u kao i u evropskom gospodarskom prostoru, istaknuli su ministri.

Tema razgovora dvojice ministara, kao predstavnika zemalja članica NATO-a, bila je situacija na jugoistoku Evrope, jačanje mira i stabilnosti na ovom tlu, a zaključeno je kako NATO na ovom prostoru mora ostati aktivno angažiran.

Norveški ministar Brende je pohvalio ulogu Hrvatske, posebno ulogu hrvatske predsjednice i premijera, kao zemlje članice EU i NATO-a.

“Cijenim ulogu Hrvatske posebno na jugoistoku Europe gdje Hrvatska unosi svojevrsnu stabilnost i tu stabilnost prenosi na susjedne zemlje“, poručio je Borge Brende.

Ministri su nakon sastanka najavili kako će 21. marta početi novi pregovori na temelju memoranduma o razumijevanju za novu finansijsku perspektivu koja će uključiti 103 miliona eura.

“Sa hrvatske strane prioriteti za te pregovore bit će u sferi agrikulture, pomorstva i brodogradnje, zaštite okoliša i energetike, razvojne pomoći i migracija“, poručio je Davor Ivo Stier.

Stier je sa zadovoljstvom ustvrdio kako se prošle 2016. godine broj norveških turista u Hrvatskoj udvostručio, a riječ je broju od 300.000 turista. U robnoj razmjeni sa Norveškom Hrvatska ostvaruje suficit, što je rijetkost u slučaju sa zemljama iz EU, kazao je Stier.

Ministar Børge Brende ustvrdio je kako iz devet norveških mjesta postoje direktni letovi za Hrvatsku. Ocijenio je kako je moguće ojačati gospodarsku saradnju dviju zemalja te pozvao kolegu Stiera da posjeti norveški Oslo na ljeto.

Hrvatska i Norveška u februaru ove godine obilježavaju 25. obljetnicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.